1-Pentanol, C5H12O, alkohol n-amylowy
<center>
ALKOHOL n-AMYLOWY
1-pentanol
C5H12O
</center>
-
Postać: oleista ciecz
-
Kolor: substancja bezbarwna
-
Zapach: charakterystyczny, przyjemny, owocowy
-
Gęstość: 0,81 g/cm3 (20 °C)
-
Rozpuszczalność w wodzie: 27 g/l (20 °C)
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: dobrze rozpuszcza się w etanolu i eterze dietylowym
-
Temperatura topnienia: - 79 °C
-
Temperatura wrzenia: 138 °C
-
Temperatura rozkładu:
-
Palność: substancja palna, pary cięższe od powietrza. Z powietrzem tworzy mieszaniny wybuchowe. Do gaszenia pożaru można stosować zarówno wodę, gaśnicę pianową, proszkową jak i CO2
-
Toksyczność: przy kontakcie ze skórą: lekkie podrażnienia, w wyjątkowych wypadkach stany zapalne; przy absorpcji dużej ilości: ból głowy, senność, narkoza, podrażnienia układu nerwowego; przy wdychaniu: objawy podrażnienia dróg oddechowych i gardła, wymioty; przy kontakcie z oczami: objawy lekkiego podrażnienia. Przy silnych zatruciach może nastąpić uszkodzenie wątroby, utrata przytomności, drgawki, niewydolność krążenia. Toksyczność alkoholi amylowych wzrasta ze stopniem rozgałęzienia (najbardziej szkodliwe są izomery trzeciorzędowe).Ostra toksyczność: LD50 (doustnie szczury): 2200 mg/kg, LCL0 (wdychanie szczury): 14 000 mg/m3/6h. Badania na zwierzętach wykazały niską toksyczność substancji. Alkohol n-amylowy jest dobrze biodegradowalny.
-
Higroskopijność: umiarkowana
-
Przechowywanie: w szczelnym opakowaniu, w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, z dala od źródeł ognia i ciepła, w temperaturze pokojowej (zalecane +15 do +25 °C)
Własne spostrzeżenia: Podczas pracy z alkoholem n-amylowym unikać silnego ogrzewania, utleniaczy, metali alkalicznych, metali ziem alkalicznych, tworzyw sztucznych, gum. alkohol amylowy, główny składnik oleju fuzlowego, ubocznego produktu w przemyśle spirytusowym. Dobrze rozpuszcza tłuszcze, oleje, parafiny, woski, żywice syntetyczne i naturalne oraz częściowo asfalt i smołę węglową. Używany jest do wyrobu rozpuszczalników i olejków zapachowych, natomiast pięknie pachnące (o przyjemnych zapachach owoców) estry alkoloholu n-amylowego stosowane są w lecznictwie i przem. kosmetycznym.
ALKOHOL n-AMYLOWY znany jest pod nazwami: alkohol n-pentylowy, n-pentanol, 1-pentanol,
Numer CAS: 71-41-0; masa molowa: 88,15; Temperatura samozapłonu: 300 °C; temperatura zapłonu: 48 °C; Granice wybuchowości: dolna: 1,35 % obj.; górna: 10,5 % obj.; Ciśnienie pary: 3 mbar (20 °C); lepkość: 3 513 cP (25 °C); współczynnik załamania światła: 1,41000 (20 °C); moment dipolowy 1,70 Db; ciepło parowania: 154,40 cal/g (25 °C); ciepło właściwe 0,5666 cal/g x C (25 °C); ciepło topnienia 28,47 cal/g; ciepło spalania -9028,8 cal/g