ki<center>SZCZAWIAN SODU
Szczawian sodu
Na<sub>2</sub>C<sub>2</sub>O<sub>4</sub>
</center>
- Postać: ciało stałe
- Kolor: biały
- Zapach: brak zapachu
- Gęstość: 2,27 g/cm<sup>3</sup>
- Rozpuszczalność w wodzie: 0,037 g/cm<sup>3</sup> w 20*C, 0,063 g/cm<sup>3</sup> w 100*C
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach:
- Temperatura topnienia:
- Temperatura wrzenia: około 250-270*C z rozkładem
- Temperatura rozkładu: około 250-270*C
- Palność: niepalny
- Toksyczność: LD50 (doustnie, szczury): 375mg/kg
- Higroskopijność: słabo higroskopijny
- Przechowywanie: szczelnie zamknięte butle w temperaturze pokojowej
Własne spostrzeżenia: Powstaje w wyniku ogrzewania mrówczanu sodu w temperaturze 400*C. Szczawian sodu często służy do pozyskiwania kwasu szczawiowego przy użyciu kwasu siarkowego. Znajduje zastosowanie w pirotechnice (żółte mieszanki). W chemii analitycznej używany np. do nastawiania miana KMnO<sub>4</sub>.
<center>2 KMnO<sub>4</sub> + 5 Na<sub>2</sub>C<sub>2</sub>O<sub>4</sub> + 8 H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub> -> 2 MnSO<sub>4</sub> + 10 CO<sub>2</sub> + K<sub>2</sub>SO<sub>4</sub> + 5 Na<sub>2</sub>SO<sub>4</sub> + 8 H<sub>2</sub>O</center>
Załączniki: |
szczawian_sodu.jpg [ 114.46 KiB | Przeglądane 2434 razy ]
|
|