ki<center>
SZCZAWIAN SODU
Szczawian sodu
Na<sub>2</sub>C<sub>2</sub>O<sub>4</sub>
</center>
-
Postać: ciało stałe
-
Kolor: biały
-
Zapach: brak zapachu
-
Gęstość: 2,27 g/cm<sup>3</sup>
-
Rozpuszczalność w wodzie: 0,037 g/cm<sup>3</sup> w 20*C, 0,063 g/cm<sup>3</sup> w 100*C
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach:
-
Temperatura topnienia:
-
Temperatura wrzenia: około 250-270*C z rozkładem
-
Temperatura rozkładu: około 250-270*C
-
Palność: niepalny
-
Toksyczność: LD50 (doustnie, szczury): 375mg/kg
-
Higroskopijność: słabo higroskopijny
-
Przechowywanie: szczelnie zamknięte butle w temperaturze pokojowej
Własne spostrzeżenia: Powstaje w wyniku ogrzewania mrówczanu sodu w temperaturze 400*C. Szczawian sodu często służy do pozyskiwania kwasu szczawiowego przy użyciu kwasu siarkowego. Znajduje zastosowanie w pirotechnice (żółte mieszanki). W chemii analitycznej używany np. do nastawiania miana KMnO<sub>4</sub>.
<center>2 KMnO<sub>4</sub> + 5 Na<sub>2</sub>C<sub>2</sub>O<sub>4</sub> + 8 H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub> -> 2 MnSO<sub>4</sub> + 10 CO<sub>2</sub> + K<sub>2</sub>SO<sub>4</sub> + 5 Na<sub>2</sub>SO<sub>4</sub> + 8 H<sub>2</sub>O</center>