Propano-1,2,3-triol, (CH2OH)2CHOH, Gliceryna
<center>
GLICERYNA
Propano-1,2,3-triol, Glicerol
C<sub>3</sub>H<sub>8</sub>O<sub>3</sub>
30 mg 80% r-r w wodzie</center>
-
Postać: syropowata ciecz
-
Kolor: bezbarwna
-
Zapach: bezwonna
-
Gęstość: 1,261 g/cm<sup>3</sup> w 20 *C
-
Rozpuszczalność w wodzie: rozpuszczalna w dowolnym stosunku
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: miesza się z alkoholami alifatycznymi w dowolnym stosunku
-
Temperatura topnienia: 18 *C
-
Temperatura wrzenia: 290 * C (w przypadku obecności choćby drobnych zanieczyszczeń rozkłada się w tej temperaturze)
-
Temperatura rozkładu: powyżej 290 *C
-
Palność: palna; zapłon następuje w temperaturze 177 *C, samozapłon 429 *C
Toksyczność: substancja nietoksyczna - LD<sub>50</sub> (doustnie szczur) wynosi 12,6 g/kg masy ciała; wywołuje lekkie podrażnienia oczu, gdy się do nich dostanie; po spożyciu mogą występowac wymioty
-
Higroskopijność: higroskopijna
-
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku; w suchym, wentylowanym pomieszczeniu
Własne spostrzeżenia: ma słodki smak; używana jest w przemyśle spożywczym (zagęszczacze, słodziki do likierów), także do produkcji leków, barwników, kosmetyków (kremy glicerynowe oraz wiele innych), bezwodnego etanolu i - jakżeby inaczej - nitrogliceryny. Podobnie jak inne polihydroksylowe alkohole reaguje bardzo energicznie z KMnO<sub>4</sub> - reakcja zachodzi z opóźnionym zapłonem. Nie podrażnia skóry ani nie zostawia na niej plam.