Vortal młodego Chemika - forum chemiczne i pirotechniczne
https://forum.vmc.org.pl/

D(+)-glukoza, C6H12O6, glukoza
https://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=13157
Strona 1 z 1

Autor:  Elmo [ 16 maja 2007, o 10:11 ]
Tytuł:  D(+)-glukoza, C6H12O6, glukoza

<center>GLUKOZA
D(+)-glukoza
C6H12O6

Obrazek
Obrazek
Obrazek</center>

- Postać: krystaliczne ciało stałe
- Kolor: biały lub bezbarwny
- Zapach: bez zapachu
- Gęstość: brak danych
- Rozpuszczalność w wodzie: ok. 470g/l w 20*C
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: nierozpuszczalna w etanolu
- Temperatura topnienia: ok. 146*C
- Temperatura wrzenia: brak danych
- Temperatura rozkładu: brak danych
- Palność: substancja palna, temp. samozapłonu - ok.500*C
Toksyczność: LD0 (doustnie, szczury):20000mg/kg, LD50 (doustnie, szczury): 25800mg/kg
- Higroskopijność: brak danych
- Przechowywanie: szczelne opakowania, suche pomieszczenie, temperatura pokojowa

Własne spostrzeżenia:
Zwana jest również: dekstrozą, cukrem gronowym, cukrem skrobiowym, a dawniej glikozą. Przy pracy unikać silnego ogrzewania, halogenów, azotanów, nadmanganianów, silnych utleniaczy. Glukoza to aldoheksoza należąca do cukrów prostych. Posiada właściwości redukujące. W próbie Trommera daje wynik pozytywny:
CH2OH-(CHOH)4-CH2OH + 2Cu(OH)2 = CH2OH-(CHOH)4-COOH + Cu2O + 2H2O
Glukoza to cukier o mało słodkim smaku. Jest ona podstawowym związkiem energetycznym dla większości organizmów. W procesie glikozy jest rozkładana do kwasu pirogronowego. Składowana jest w formie polimerów - skrobi i glikogenu. W organizmie jest wykorzystywana jako substrat wielu procesów zachodzących w komórce - m.in. do produkcji celulozy. Naturalna glukoza to jeden z wielu izomerów optycznych tego związku. Naturalna glukoza jest czynna optycznie. W temperaturze pokojowej skręca płaszczyznę białego światła spolaryzowanego w prawo. W naturze występuje w postaci dwóch anomerów: &#945; (jej kąt skręcania światła spolaryzowanego wynosi 112 stopni) i &#946; ( której kąt skręcania światła spolaryzowanego wynosi 19 stopni). Posiada zastosowanie w medycynie, przemyśle spożywczym i włókienniczym. Glukozę można odróżnić od fruktozy dodając do niej wody bromowej i wodorowęglanu sodu. W roztworze glukozy woda bromowa odbarwi się:
CH2OH-(CHOH)4-CH2OH + Br2 + 2NaHCO3 = CH2OH-(CHOH)4-COOH + 2NaBr + H2O + 2CO2
Powstały produkt to kwas glukonowy. Glukoza jest produkowana w procesie fotosyntezy. W stanie wolnym występuje obficie w soku komórkowym wielu owoców, nektarze kwiatów, miodzie, krwi. Prawidłowa zawartość glukozy we krwi wynosi 80-120mg/100cm3 krwi. Zwiększenie tej zawartości powyżej 180mg/100cm3 powoduje wydalanie jej z moczem. Przeważnie jest to spowodowane niedoborem insuliny - hormonu wytwarzanego w trzustce, który reguluje przemianę węglowodanów. Choroba spowodowana niedoborem insuliny nazywana jest cukrzycą. Odmiana pierścieniowa glukozy nazywana jest glukopiranozą. W środowisku kwaśnym lub zasadowym dominuje forma łańcuchowa natomiast w środowisku zbliżonym do obojętnego forma pierścieniowa tego cukru.

Załączniki:
Glukoza - 3.jpg
Glukoza - 3.jpg [ 68.22 KiB | Przeglądane 2271 razy ]
Glukoza - 2.jpg
Glukoza - 2.jpg [ 55.8 KiB | Przeglądane 2271 razy ]
Glukoza.jpg
Glukoza.jpg [ 43.61 KiB | Przeglądane 2270 razy ]

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/