<center>KWAS ASPARTAMOWY
kwas 2-aminobutanodiowy
C4H7NO4
</center>
- Postać: ciało stałe, krystaliczne
- Kolor: substancja biała
- Zapach:
- Gęstość:
- Rozpuszczalność w wodzie: 5 g / litr (20 oC)
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach:
- Temperatura topnienia: 280 °C (R)
- Temperatura wrzenia: °C
- Temperatura rozkładu: 280 °C
- Palność: substancja palna, pożar można gasić woda lub gaśnicą z CO2. w czasie pożaru mogą wydzielać się tlenki węgla i azotu
- Toksyczność: związek jest nietoksyczny, choć połknięcie większej ilości może spowodować podrażnienia układu trawiennego, zas w przypadku dostania sie do oczu może nastąpić podrażnienie śluzówek
- Higroskopijność: nieznaczna
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym naczyniu, w chłodnym, przewiewnym miejscu
Własne spostrzeżenia: Kwas aspartamowy jest jednym z 20 podstawowych aminokwasów. w organizmach jest wytwarzany na drodze transaminacji kwasu szczawiooctowego. jest jednym z najważniejszych związków biorących udział w wielu procesach biochemicznych, np. cykl cytrynianowy. Z kwasu asparaginowego w organizmie wytwarzane są inne aminokwasy, np. arginina czy lizyna.
Kwas asparaginowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wątroby, RNA, DNA oraz podczas wytwarzania immunoglobulin i antyciał
Aminokwas ten jest obecny w proteinach roślinnych, szczególnie bogatym źródłem są niektóre kiełkujące nasiona
Kwas aspartamowy pełni funkcję neuroprzekaźnika. Pomaga zwalczać stany zmęczenia oraz pozwala na podjęcie dłuższego i bardziej intensywnego wysiłku, toteż jest składnikiem różnego rodzaju odzywek i mieszanek "wspomagających" dla sportowców. Jest również składnikiem słodzików używanych zamiast tradycyjnego cukru. Uwaga - podczas pieczenia ze słodkiego staje się gorzki
CAS No.: 617-45-8
masa cząsteczkowa: 133.10
punkt izoelektryczny (pH) : 2.77
wartosci pKa: 1.9, 3.7, 9.6
inne nazwy: Aminosuccinic acid; asparagic acid; 2-aminobutanedioic acid; Asp
wzór strukturalny i wartosci pKa:
<center> </center>
Załączniki: |

kw aspartamowy.JPG [ 6.33 KiB | Przeglądane 4655 razy ]
|

aspartamowy.jpg [ 87.42 KiB | Przeglądane 3516 razy ]
|
|