<center>Wanilina
4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
HOC<sub>6</sub>H<sub>3</sub>(OCH<sub>3</sub>)CHO
</center>
- Postać: Ciało stałe
- Kolor: Bezbarwne lub różowawe kryształy
- Zapach: Zapach wanilii, tyle że to wanilia ma zapach waniliny
- Gęstość: 1,056 g/cm<sup>3</sup>
- Rozpuszczalność w wodzie: Nieznacznie rozpuszczalna
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: Eter dietylowy, alkohol etylowy, benzen, toluen, ksylen.
- Temperatura topnienia: 82°C
- Temperatura wrzenia: 285°C
- Temperatura rozkładu:
- Palność: Palna
- Toksyczność:
- Higroskopijność: Niehigroskopijna
- Przechowywanie: Szczelnie zamknięte pojemniki z oranżowego szkła
Własne spostrzeżenia: Stanowi jeden ze składników aromatycznych wanilii. Wanilina otrzymywana jest syntetycznie na dużą skalę i stosowana w przemyśle spożywczym.
CAS No.: 121-33-5
masa cząsteczkowa: 152,15u
<center></center>
Załączniki: |
121-33-5.gif [ 548 Bajtów | Przeglądane 3828 razy ]
|
DSCF2659.jpg [ 64.53 KiB | Przeglądane 2498 razy ]
|
DSCF2653.jpg [ 33.01 KiB | Przeglądane 2495 razy ]
|
|