<center>KWAS ANYŻOWY
kwas 4 -metoksyfenylokarboksylowy
C8H8O3
</center>
- Postać: ciało stałe, drobnokrystaliczne
- Kolor: substancja biała lub prawie biała
- Zapach: substancja bez zapachu
- Gęstość: 1.385 g / cm3
- Rozpuszczalność w wodzie: dość dobrze rozpuszcza się w wodzie
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: dobrze lub bardzo dobrze rozpuszcza się w alkoholach, eterze dietylowym, chloroformie i octanie etylu
- Temperatura topnienia: 181 - 186 °C
- Temperatura wrzenia: 275 °C
- Temperatura rozkładu:
- Palność: substancja umiarkowanie palna, w podwyższonej temperaturze może być wybuchowa
- Toksyczność: może powodować podrażnienie skóry, drażni śluzówki. Toksycznośc związku nie jest do końca zbadana
- Higroskopijność: związek umiarkowanie higroskopijny
- Przechowywanie: w chłodnym, zaciemnionym, wentylowanym pomieszczeniu
Własne spostrzeżenia: kwas anyżowy jest jednym ze składników olejku anyżowego (Oleum Anisi), pozyskiwanego z biedrzeńca anyżu. Ponieważ kwas anyżowy działa przeciwgrzybiczo i antyseptycznie, jest składnikiem m.in. preparatów do higieny stóp. Ponadto stosowany jest do syntezy barwników, odczynników fotograficznych, środków leczniczych oraz preparatów odstraszających owady
CAS No.: 100-09-4
masa cząsteczkowa: 152.15
temp. zapłonu: 185 oC
inne nazwy: kwas 4-metoksybenzoesowy, kwas p-metoksybenzoesowy, p-Anisic acid, 4-Methoxybenzoic acid, Kyselina 4-methoxybenzoova, Para Anisyl Acid
wzór strukturalny:
<center> </center>
Załączniki: |

kwas anyzowy, wzorek.JPG [ 2.95 KiB | Przeglądane 7051 razy ]
|

Kwas anyzowy.jpg [ 65.28 KiB | Przeglądane 5918 razy ]
|

Kwas anyzowy2.jpg [ 81.14 KiB | Przeglądane 5925 razy ]
|
|