Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
kwas hydroksybutanodiowy, C4H6O5, kwas jabłkowy 
Autor Wiadomość
******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09
Posty: 623
Lokalizacja: Poznań
Post kwas hydroksybutanodiowy, C4H6O5, kwas jabłkowy
<center>KWAS JABŁKOWY
kwas hydroksybutanodiowy
C4H6O5


Obrazek

Obrazek</center>


- Postać: krystaliczne ciało stałe
- Kolor: biały
- Zapach: słabo wyczuwalny, charakterystyczny
- Gęstość: 1,6 g/cm3 (w temp. 20 °C)
- Rozpuszczalność w wodzie: 530 g/l (20 °C)
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: etanol ok. 450 g/l (20 °C)
- Temperatura topnienia: 100 °C (izomer L lub D); 130 - 131 °C (racemat)
- Temperatura wrzenia: 150 °C
- Temperatura rozkładu: 150 °C
- Palność: substancja palna; temp. zapłonu: 203 °C; temp. samozapłonu: 349 °C
- Toksyczność: nieznaczna, choć sproszkowany kwas jabłkowy może drażnić śluzówki, zwłaszcza oczu.
- Higroskopijność: związek higroskopijny
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym naczyniu

Własne spostrzeżenia: W temperaturze pokojowej jest to biały, krystaliczny proszek. Występuje w postaci trzech izomerów optycznych:
1) kwas L-(-)-jabłkowy (z konfiguracją absolutną S), temp. top. 100°C, temp. wrz. 140°C; występuje w niedojrzałych owocach, np. jabłkach, jarzębinie, wiśniach, rabarbarze. Stosowany jest w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym
2) kwas D-(+)-jabłkowy (z konfiguracją absolutną R), temp. top. 100°C, temp. wrz. 140°C; nie występuje naturalnie
3) kwas DL-jabłkowy (mieszanina racemiczna) - temp. top. 130 - 131°C, temp. wrz. 140°C; nie występuje naturalnie.

Kwas jabłkowy jest produktem ubocznym metabolizmu cukrów. Stosowany jest w syntezie organicznej, w przemyśle spożywczym zamiast octu oraz w przemyśle farmaceutycznym.
Forma zjonizowana tego kwasu występuje jako produkt pośredni w cyklu Krebsa.
Stosowany w produktach spożywczych jako regulator kwasowości oznaczany jako E296 (konserwanty i regulatory kwasowości). Jest składnikiem środków ograniczających łaknienie i wspomagających spalanie tłuszczów.
Stosowany jest również (czy raczej: bywa stosowany) jako składnik smakowy w paszach zwierzęcych - wybitnie poprawia walory smakowe paszy. Jest ponadto efektywny prebiotykiem (substancją stymulującą rozwój korzystnej mikroflory jelita grubego). Zalecane stężenie od 0,5 do 2%. Korzystnie wpływa na czynności błony śluzowej przewodu pokarmowego i samopoczucie zwierząt. Może stymulować wzrost zwierząt w połączeniu z innymi prebiotykami i ziołami. Niestety jest kosztowny i przez to jego stosowanie jest ograniczone.
Przemysłowo uzyskuje się kwas jabłkowy poprzez fermentację kwasu fumarowego przy udziale bakterii i grzybów. Sole kwasu jabłkowego - jabłczany używane są w produkcji chipsów ziemniaczanych.
Kwas jabłkowy jest składnikiem preparatów kosmetycznych, zwłaszcza złuszczających naskórek. Sole sodowe kwasu jabłkowego eliminują kationy metali biorące udział w tworzeniu kamienia nazębnego. Pełniąc rolę czynnika kompleksującego kwas jabłkowy znalazł zastosowanie w pastach do zębów i preparatach do higieny jamy ustnej.


CAS No.: 6915-15-7
masa cząsteczkowa: 134 g/mol
pH : ok. 2,3 (10 g/l, 20 °C )
Gęstość nasypowa: 800 kg/m3
inne nazwy: malic acid, kwas hydroksybursztynowy
wzór strukturalny:

<center>Obrazek</center>


Załączniki:
kwas jabłkowy, wzorek.JPG
kwas jabłkowy, wzorek.JPG [ 3.05 KiB | Przeglądane 4453 razy ]
Kwas Jabłkowy.jpg
Kwas Jabłkowy.jpg [ 60.18 KiB | Przeglądane 2741 razy ]
Kwas Jabłkowy 2.jpg
Kwas Jabłkowy 2.jpg [ 57.42 KiB | Przeglądane 2736 razy ]

_________________
Kto chce, ten szuka okazji.
Kto nie chce, ten szuka wymówki.

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/
11 lip 2007, o 22:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..