kwas hydroksybutanodiowy, C4H6O5, kwas jabłkowy
<center>
KWAS JABŁKOWY
kwas hydroksybutanodiowy
C4H6O5
</center>
-
Postać: krystaliczne ciało stałe
-
Kolor: biały
-
Zapach: słabo wyczuwalny, charakterystyczny
-
Gęstość: 1,6 g/cm3 (w temp. 20 °C)
-
Rozpuszczalność w wodzie: 530 g/l (20 °C)
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: etanol ok. 450 g/l (20 °C)
-
Temperatura topnienia: 100 °C (izomer L lub D); 130 - 131 °C (racemat)
-
Temperatura wrzenia: 150 °C
-
Temperatura rozkładu: 150 °C
-
Palność: substancja palna; temp. zapłonu: 203 °C; temp. samozapłonu: 349 °C
-
Toksyczność: nieznaczna, choć sproszkowany kwas jabłkowy może drażnić śluzówki, zwłaszcza oczu.
-
Higroskopijność: związek higroskopijny
-
Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym naczyniu
Własne spostrzeżenia: W temperaturze pokojowej jest to biały, krystaliczny proszek. Występuje w postaci trzech izomerów optycznych:
1) kwas L-(-)-jabłkowy (z konfiguracją absolutną S), temp. top. 100°C, temp. wrz. 140°C; występuje w niedojrzałych owocach, np. jabłkach, jarzębinie, wiśniach, rabarbarze. Stosowany jest w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym
2) kwas D-(+)-jabłkowy (z konfiguracją absolutną R), temp. top. 100°C, temp. wrz. 140°C; nie występuje naturalnie
3) kwas DL-jabłkowy (mieszanina racemiczna) - temp. top. 130 - 131°C, temp. wrz. 140°C; nie występuje naturalnie.
Kwas jabłkowy jest produktem ubocznym metabolizmu cukrów. Stosowany jest w syntezie organicznej, w przemyśle spożywczym zamiast octu oraz w przemyśle farmaceutycznym.
Forma zjonizowana tego kwasu występuje jako produkt pośredni w cyklu Krebsa.
Stosowany w produktach spożywczych jako regulator kwasowości oznaczany jako E296 (konserwanty i regulatory kwasowości). Jest składnikiem środków ograniczających łaknienie i wspomagających spalanie tłuszczów.
Stosowany jest również (czy raczej: bywa stosowany) jako składnik smakowy w paszach zwierzęcych - wybitnie poprawia walory smakowe paszy. Jest ponadto efektywny prebiotykiem (substancją stymulującą rozwój korzystnej mikroflory jelita grubego). Zalecane stężenie od 0,5 do 2%. Korzystnie wpływa na czynności błony śluzowej przewodu pokarmowego i samopoczucie zwierząt. Może stymulować wzrost zwierząt w połączeniu z innymi prebiotykami i ziołami. Niestety jest kosztowny i przez to jego stosowanie jest ograniczone.
Przemysłowo uzyskuje się kwas jabłkowy poprzez fermentację kwasu fumarowego przy udziale bakterii i grzybów. Sole kwasu jabłkowego - jabłczany używane są w produkcji chipsów ziemniaczanych.
Kwas jabłkowy jest składnikiem preparatów kosmetycznych, zwłaszcza złuszczających naskórek. Sole sodowe kwasu jabłkowego eliminują kationy metali biorące udział w tworzeniu kamienia nazębnego. Pełniąc rolę czynnika kompleksującego kwas jabłkowy znalazł zastosowanie w pastach do zębów i preparatach do higieny jamy ustnej.
CAS No.: 6915-15-7
masa cząsteczkowa: 134 g/mol
pH : ok. 2,3 (10 g/l, 20 °C )
Gęstość nasypowa: 800 kg/m3
inne nazwy: malic acid, kwas hydroksybursztynowy
wzór strukturalny:
<center>
</center>