<center>KWAS FOLIOWY
kwas N-{4-[[(2-amino-1,4dihydro-4-okso-6-pterydynylo)metylo]amino]benzoilo}-L-glutaminowy
C19H19N7O6
</center>
- Postać: ciało stałe, proszek
- Kolor: intensywnie żółty
- Zapach:
- Gęstość:
- Rozpuszczalność w wodzie: 8.5 g/100 ml (20 °C)
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: nierozpuszczalny w acetonie, eterze i etanolu
- Temperatura topnienia: 250°C (R)
- Temperatura wrzenia:
- Temperatura rozkładu: 250 °C
- Palność: w podwyższonej temperaturze może być wybuchowy
- Toksyczność: może drażnić skórę, a także śluzówki. Powtarzająca się lub długotrwała ekspozycja może prowadzić do uszkodzenia płuc i śluzówek układu oddechowego
- Higroskopijność: substancja higroskopijna
- Przechowywanie: w chłodnym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu, z dala od źródeł ciepła i ognia
Własne spostrzeżenia: Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u płodu, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział; usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit; jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek; chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy).
Niedobór kwasu foliowego powoduje zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek w organizmie, małą ilość czerwonych ciałek we krwi, tzw. anemia megaloblastyczna (makrocytowa), uczucie przemęczenia i kłopoty z koncentracją, stany niepokoju, lęku, depresja, nadmierną drażliwość, bezsenność, roztargnienie, problemy z pamięcią, zaburzenia w trawieniu i we wchłanianiu składników odżywczych, niedożywienie, biegunkę, zmniejszony apetyt, obniżoną masę ciała, stany zapalne języka oraz błony śluzowej warg, bóle głowy, kołatanie serca, przedwczesną siwiznę, zahamowanie wzrostu u dzieci i młodzieży.
Kwas foliowy nie jest toksyczny dla ludzi, ale jego zwiększone dawki mogą powodować bezsenność, rozdrażnienie
Źródłem kwasu foliowego w pożywieniu to liściaste warzywa, szczególnie zielonolistne (sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafiory, brukselka) a także pomidory, groch, fasola, soczewica, soja, buraki, orzechy, słonecznik, drożdże piwne, wątroba, żółtko jajka, pszenica, pomarańcze, banany, awokado. Kwas foliowy jest również dostępny w postaci tabletek, zarówno na receptę, jak i bez.
CAS No.: 59-30-3
masa cząsteczkowa: 441.40
inne nazwy: Pteroylglutamic Acid; Folacin; N-4-[(2-Amido-4-oxo-1,4-dihydro-6-terene)methylamino]benzoyl-L-glutamic acid; Vitamin B; Vitamin B11; Vitamin BC; Vitamin M; L-Pteroylglutamic acid; PGA; pteroyl-l-glutamic acid
wzór strukturalny:
<center></center>
skręcalność właściwa: +23° (0.5% r-r w 0.1 M NaOH)
pKa (1): 2,3; pKa (2): 8,3
pH: 4,0 (1% r-r w wodzie)
Załączniki: |
kwas foliowy, 1.jpg [ 54.2 KiB | Przeglądane 2642 razy ]
|
kwas foliowy, 2.jpg [ 63.51 KiB | Przeglądane 2638 razy ]
|
kwas foliowy, wzorek.JPG [ 9.26 KiB | Przeglądane 4239 razy ]
|
|