Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
kwas trans-butanodiowy, C4H4O4, kwas fumarowy 
Autor Wiadomość
******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09
Posty: 623
Lokalizacja: Poznań
Post kwas trans-butanodiowy, C4H4O4, kwas fumarowy
<center>KWAS FUMAROWY
kwas trans-butenodiowy
C4H4O4


Obrazek

Obrazek</center>


- Postać: substancja stała, krystaliczna (lśniący, krystaliczny proszek)
- Kolor: biały
- Zapach:
- Gęstość: 1.625 g/cm3
- Rozpuszczalność w wodzie: 0,63 g/100ml (20 °C); 9.8 g/100 ml (100 °C)
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: 5.76 g/100 ml (30 °C); bardzo słabo rozpuszcza się w eterze i chloroformie
- Temperatura topnienia: 287 °C
- Temperatura wrzenia:
- Temperatura rozkładu:
- Palność: niepalny
- Toksyczność: nie jest związkiem toksycznym, jednakże drobno sproszkowany kwas fumarowy może drażnić śluzówki, zwłaszcza oczu
- Higroskopijność:
- Przechowywanie: w szczelnym opakowaniu, w chłodnym, wentylowanym pomieszczeniu

Własne spostrzeżenia:
- Jest jednym z hydroksykwasów w cyklu Krebsa.
- Jest organicznym akceptorem elektronów.
- Odbarwia roztwór Br2 w CCl4 i wodny roztwór KMnO4.
- Na skutek uwodornienia tworzy kwas bursztynowy
- Nie posiada bezwodnika
- powstaje w reakcji dehydratacji kwasu jabłkowego
- sublimuje
- was fumarowy jest kwasem naturalnie występującym w wielu owocach i warzywach, a także w porostach i grzybach. Przemysłowo uzyskiwany poprzez fermentację cukrów przy pomocy grzybów, lub też poprzez syntezę chemiczną.
- kwas fumarowy znajduje szerokie zastosowanie:
w przemyśle spożywczym jako środek zakwaszający i stabilizator (E 297) w proszkach do pieczenia, napojach, galaretkach, dżemach, środek do konserwacji mięs i wędlin, surowiec do produkcji środka słodzącego "aspartam"; w przemyśle farmaceutycznym stosowany jest jako składnik leków dla ludzi (np. stosowanych w leczeniu łuszczycy) i zwierząt oraz półprodukt do dalszych syntez,
w przemyśle tworzyw sztucznych do produkcji żywic alkidowych i kopolimerów,
w przemyśle farb i lakierów do otrzymywania utwardzonych powłok ochronnych powierzchni,
w chemii gospodarczej, biochemii i innych,
w hodowli trzody chlewnej, cieląt i drobiu jako dodatek do pasz; stosowanie kwasu fumarowego w charakterze dodatku do pasz nie wymaga okresu karencji przed spożyciem mięsa ubitych zwierząt.
- wykazuje działanie bakteriostatyczne i antyseptyczne
w smaku jest prawie trzykrotnie bardziej kwaśny, niż kwas cytrynowy

CAS No.: 110-17-8
masa cząsteczkowa: 116.07
inne nazwy: trans-1,2-Ethylenedicarboxylic Acid; (E)-2-Butenedioic acid; (E)-1,2-Ethenedicarboxylic acid; TMEDA

wzór strukturalny:

<center>Obrazek</center>

tutaj można poczytac o zastosowaniu kwasu fumarowego w przemyśle spożywczym:

http://www.bartek.ca/fumaric_acid.html


Załączniki:
kwas fumarowy, 1.jpg
kwas fumarowy, 1.jpg [ 62.93 KiB | Przeglądane 2975 razy ]
kwas fumarowy, 2.jpg
kwas fumarowy, 2.jpg [ 42.15 KiB | Przeglądane 2991 razy ]
kwas fumarowy, wzorek.JPG
kwas fumarowy, wzorek.JPG [ 2.67 KiB | Przeglądane 4949 razy ]

_________________
Kto chce, ten szuka okazji.
Kto nie chce, ten szuka wymówki.

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/


Ostatnio edytowano 28 sie 2007, o 21:47 przez Oxygenium, łącznie edytowano 1 raz

23 sie 2007, o 19:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..