Vortal młodego Chemika - forum chemiczne i pirotechniczne https://forum.vmc.org.pl/ |
|
kwas trans-butanodiowy, C4H4O4, kwas fumarowy https://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=14181 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Oxygenium [ 23 sie 2007, o 19:37 ] | ||||
Tytuł: | kwas trans-butanodiowy, C4H4O4, kwas fumarowy | ||||
<center>KWAS FUMAROWY kwas trans-butenodiowy C4H4O4 ![]() ![]() - Postać: substancja stała, krystaliczna (lśniący, krystaliczny proszek) - Kolor: biały - Zapach: - Gęstość: 1.625 g/cm3 - Rozpuszczalność w wodzie: 0,63 g/100ml (20 °C); 9.8 g/100 ml (100 °C) - Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: 5.76 g/100 ml (30 °C); bardzo słabo rozpuszcza się w eterze i chloroformie - Temperatura topnienia: 287 °C - Temperatura wrzenia: - Temperatura rozkładu: - Palność: niepalny - Toksyczność: nie jest związkiem toksycznym, jednakże drobno sproszkowany kwas fumarowy może drażnić śluzówki, zwłaszcza oczu - Higroskopijność: - Przechowywanie: w szczelnym opakowaniu, w chłodnym, wentylowanym pomieszczeniu Własne spostrzeżenia: - Jest jednym z hydroksykwasów w cyklu Krebsa. - Jest organicznym akceptorem elektronów. - Odbarwia roztwór Br2 w CCl4 i wodny roztwór KMnO4. - Na skutek uwodornienia tworzy kwas bursztynowy - Nie posiada bezwodnika - powstaje w reakcji dehydratacji kwasu jabłkowego - sublimuje - was fumarowy jest kwasem naturalnie występującym w wielu owocach i warzywach, a także w porostach i grzybach. Przemysłowo uzyskiwany poprzez fermentację cukrów przy pomocy grzybów, lub też poprzez syntezę chemiczną. - kwas fumarowy znajduje szerokie zastosowanie: w przemyśle spożywczym jako środek zakwaszający i stabilizator (E 297) w proszkach do pieczenia, napojach, galaretkach, dżemach, środek do konserwacji mięs i wędlin, surowiec do produkcji środka słodzącego "aspartam"; w przemyśle farmaceutycznym stosowany jest jako składnik leków dla ludzi (np. stosowanych w leczeniu łuszczycy) i zwierząt oraz półprodukt do dalszych syntez, w przemyśle tworzyw sztucznych do produkcji żywic alkidowych i kopolimerów, w przemyśle farb i lakierów do otrzymywania utwardzonych powłok ochronnych powierzchni, w chemii gospodarczej, biochemii i innych, w hodowli trzody chlewnej, cieląt i drobiu jako dodatek do pasz; stosowanie kwasu fumarowego w charakterze dodatku do pasz nie wymaga okresu karencji przed spożyciem mięsa ubitych zwierząt. - wykazuje działanie bakteriostatyczne i antyseptyczne w smaku jest prawie trzykrotnie bardziej kwaśny, niż kwas cytrynowy CAS No.: 110-17-8 masa cząsteczkowa: 116.07 inne nazwy: trans-1,2-Ethylenedicarboxylic Acid; (E)-2-Butenedioic acid; (E)-1,2-Ethenedicarboxylic acid; TMEDA wzór strukturalny: <center> ![]() tutaj można poczytac o zastosowaniu kwasu fumarowego w przemyśle spożywczym: http://www.bartek.ca/fumaric_acid.html
|
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |