kwas trans-butanodiowy, C4H4O4, kwas fumarowy
<center>
KWAS FUMAROWY
kwas trans-butenodiowy
C4H4O4
</center>
-
Postać: substancja stała, krystaliczna (lśniący, krystaliczny proszek)
-
Kolor: biały
-
Zapach:
-
Gęstość: 1.625 g/cm3
-
Rozpuszczalność w wodzie: 0,63 g/100ml (20 °C); 9.8 g/100 ml (100 °C)
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: 5.76 g/100 ml (30 °C); bardzo słabo rozpuszcza się w eterze i chloroformie
-
Temperatura topnienia: 287 °C
-
Temperatura wrzenia:
-
Temperatura rozkładu:
-
Palność: niepalny
-
Toksyczność: nie jest związkiem toksycznym, jednakże drobno sproszkowany kwas fumarowy może drażnić śluzówki, zwłaszcza oczu
-
Higroskopijność:
-
Przechowywanie: w szczelnym opakowaniu, w chłodnym, wentylowanym pomieszczeniu
Własne spostrzeżenia:
- Jest jednym z hydroksykwasów w cyklu Krebsa.
- Jest organicznym akceptorem elektronów.
- Odbarwia roztwór Br2 w CCl4 i wodny roztwór KMnO4.
- Na skutek uwodornienia tworzy kwas bursztynowy
- Nie posiada bezwodnika
- powstaje w reakcji dehydratacji kwasu jabłkowego
- sublimuje
- was fumarowy jest kwasem naturalnie występującym w wielu owocach i warzywach, a także w porostach i grzybach. Przemysłowo uzyskiwany poprzez fermentację cukrów przy pomocy grzybów, lub też poprzez syntezę chemiczną.
- kwas fumarowy znajduje szerokie zastosowanie:
w przemyśle spożywczym jako środek zakwaszający i stabilizator (E 297) w proszkach do pieczenia, napojach, galaretkach, dżemach, środek do konserwacji mięs i wędlin, surowiec do produkcji środka słodzącego "aspartam"; w przemyśle farmaceutycznym stosowany jest jako składnik leków dla ludzi (np. stosowanych w leczeniu łuszczycy) i zwierząt oraz półprodukt do dalszych syntez,
w przemyśle tworzyw sztucznych do produkcji żywic alkidowych i kopolimerów,
w przemyśle farb i lakierów do otrzymywania utwardzonych powłok ochronnych powierzchni,
w chemii gospodarczej, biochemii i innych,
w hodowli trzody chlewnej, cieląt i drobiu jako dodatek do pasz; stosowanie kwasu fumarowego w charakterze dodatku do pasz nie wymaga okresu karencji przed spożyciem mięsa ubitych zwierząt.
- wykazuje działanie bakteriostatyczne i antyseptyczne
w smaku jest prawie trzykrotnie bardziej kwaśny, niż kwas cytrynowy
CAS No.: 110-17-8
masa cząsteczkowa: 116.07
inne nazwy: trans-1,2-Ethylenedicarboxylic Acid; (E)-2-Butenedioic acid; (E)-1,2-Ethenedicarboxylic acid; TMEDA
wzór strukturalny:
<center>
</center>
tutaj można poczytac o zastosowaniu kwasu fumarowego w przemyśle spożywczym:
http://www.bartek.ca/fumaric_acid.html