azacykloheksan, C5H11N, piperydyna
<center>
PIPERYDYNA
azacykloheksan
C5H11N
</center>
-
Postać: ciecz
-
Kolor: substancja bezbarwna
-
Zapach: bardzo intensywny, pieprzowy
-
Gęstość:
-
Rozpuszczalność w wodzie: miesza się nieograniczenie
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: bardzo dobrze rozpuszcza sie w etanolu i eterze - praktycznie miesza się bez ograniczeń
-
Temperatura topnienia: -7 °C
-
Temperatura wrzenia: 106,5 °C
-
Temperatura rozkładu:
-
Palność: substancja palna; temp. zapłonu: 16 °C
-
Toksyczność: silnie drażni śluzówki układu oddechowego o pokarmowego, powoduje łzawienie i "szczypanie" oczu. W przypadku kontaktu ze skórą powstaje zaczerwienienie, bolesność.
-
Higroskopijność: substancja higroskopijna
-
Przechowywanie: w szczelnym opakowaniu, w chłodnym, dobrze wietrzonym pomieszczeniu
Własne spostrzeżenia: Piperydyna została po raz pierwszy wyizolowana z nasion czarnego pieprzu (Piper nigrum) w 1819 roku przez Hans Christian Orsted, po raz pierwszy syntezy dokonał Albert Ladenburg w 1894 roku.
- jest głównym związkiem aktywnym czarnego pieprzu i innych roślin z tej rodziny
- układ piperydyny jest obecny w wielu alkaloidach, takich jak piperyna i chinina
- układ piperyny znajduje się również w wielu lekach, np. raloxifene (przeciw osteoporozie), minoxidil (przeciwko łysieniu; obniża ciśnienie krwi), thioridazine (m.in. stosowany w leczeniu schizofrenii i psychoz) oraz mesoridazine (neuroleptyk, tez w schizofrenii)
- chlorowodorek piperydyny jest lekiem antymikrobowym
- stosowana jest w badaniach DNA, wykorzystujących chemiczną degradację, opartą o metodę sekwencjonowania W. Gilbertha
Piperydyna jest cykliczną aminą drugorzędową
- jest jednym z najprostszych związków heterocyklicznych
- Jej wodne roztwory wykazują odczyn zasadowy
- Jest rozpuszczalnikiem i półproduktem w przemyśle chemicznym, gumowym (związek na bazie piperydyny jest akceleratorem wulkanizacji) i farmaceutycznym. Stosowana również w niektórych syntezach organicznych jako katalizator zasadowy, np. w syntezie peptydów w fazie stałej
CAS No.: 110-89-4
masa cząsteczkowa: 85.15
inne nazwy: perhydroazyna, heksahydropirydyna, pentametylenoimina, piperidine, azinan, Hexahydropyridine, Azacyclohexane, pentamethyleneamine
wzór strukturalny:
<center>
</center>
kwasowość (pKa): 11.24
zasadowość (pKb): 2.87