Kwas askorbowy, C6H8O6, witamina C
<center>
KWAS ASKORBINOWY
(R)-3,4-dihydroksy-5-((S)-1,2-dihydroksyetylo)furan-2(5H)-on
C<SUB>6</SUB>H<SUB>8</SUB>O<SUB>6</SUB>
</center>
-
Postać: ciało stałe
-
Kolor: biały do żółtawego
-
Zapach: bez zapachu
-
Gęstość: 1,65 g/cm3 w 20*C
-
Rozpuszczalność w wodzie: 330 g/l w 24*C
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: etanol, glikol propylenowy, glicerol
-
Temperatura topnienia: 190 - 194*C
-
Temperatura wrzenia: brak danych
-
Temperatura rozkładu: brak danych
-
Palność: nie palny
-
Toksyczność: LD50 (doustnie szczury): 11900 mg/kg; LDL<sub>0</sub> (doustnie kobieta): 900 mg/kg
-
Higroskopijność: słabo higroskopijny
-
Przechowywanie: szczelne opakowania, temperatura pokojowa
Własne spostrzeżenia: Popularnie nazywany witaminą C, szeroko rozpowrzechnioną w owocach i warzywach.
Posiada odczyn zasadowy. Ma wielkie zastosowanie w medycynie, gdyż pomaga w gojeniu się ran i przy zrastaniu złamanych kości. Wpływa na wytwarzanie kolagenu, hamuje tworzenie sińców, krwawienie dziąseł, powstawanie krwotoków oraz podnosi odporność na zakażenia, uszkodzenia jak i choroby.
Zapotrzebowanie człowieka na tą witaminę wynosi 0,6g witaminy C na dobę.
Skutki niedoboru:
- samoistne krwawienia,
- szkorbut,
- uszkodzenia naczyń krwionośnych,
- złe gojenie ran,
- odnawianie ran,
- krwawe wybroczyny,
- zgorzel
- obrzęki kończyn
- osłabienie,
- obniżenie wydolności fizycznej,
- nadczynność gruczołu tarczowego,
- utrata apetytu,
- schorzenia żołądka,
- wtórne infekcje,
- depresja,
- bolesność stawów i mięśni,
- przedłużenie okresu zaziębienia organizmu,
- osteoporoza niedobarwliwa,
- trudności w leczeniu zakażeń,
- zaburzenia neurologiczne,
- zapalenie błony śluzowej,
- śmierć
Nadmiar witaminy C nie jest toksyczny dla organizmum, gdyż jest odprowadzany wraz z moczem. Nadmiar u niektórych może wywoływać: biegunkę, nudności, wysypkę skórną, wymioty, przyspieszać tworzenie się kamieni nerkowych.
Symbol spożywczy: E300
<center>
</center>