Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
N,N,-dimetylo-p-aminobenzylideno-2,6-dichloroanilina 
Autor Wiadomość
**

Dołączył(a): 27 lut 2012, o 18:34
Posty: 60
Post N,N,-dimetylo-p-aminobenzylideno-2,6-dichloroanilina
Postać: ciało stałe, drobnokrystaliczne
Kolor: substancja intensywnie żółta
Zapach: specyficzny, łagodny, lekko słodkawy
Rozpuszczalność w wodzie: bardzo słabo rozpuszczalny w temperaturze pokojowej
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: dobrze lub bardzo dobrze rozpuszcza się w EtOH, chloroformie, kwasie solnym; średnio rozpuszczalny w octanie etylu
Temperatura topnienia: chwilowy brak danych
Temperatura wrzenia: rozkład
Palność: chwilowy brak danych
Przechowywanie: w chłodnym, zaciemnionym, wentylowanym pomieszczeni

Inne: Przedstawiciel grupy zasad Schiffa, imina aromatyczna
Synteza: 1mmol 2,6-dichloroaniliny rozpuszczono w 5ml octanu etylu oraz 1mmol aldehydu n,n-dimetylo-p-aminobenzoeoswego w 5ml octanu etylu. wprowadzono do kolbki stożkowej 25ml, dodano 40mg kwasu p-toluenosulfonowego oraz 0.7g zeolitu 4A. Ogrzewano pod septą z igłą przez 15min doprowadzając do łagodnego wrzenia (mieszadło magnetyczne). Żółty drobnokrystaliczny osad przesączono pod obniżonym ciśnieniem i przepłukano na lejku ze spiekiem porcjami 2x5ml octanu etylu (temp.pokojowa). Wydajność 35%.

Analiza tlc nie wykazała zanieczyszczenia produktu substratami.
TLC: eluent: CHCl3, wywoływanie w komorze jodowej
podłoże: silikagel


Załączniki:
Komentarz: N,N,-dimetylo-p-aminobenzylideno-2,6-dichloroanilina
CAM00810.jpg
CAM00810.jpg [ 214.13 KiB | Przeglądane 2904 razy ]
27 lip 2014, o 17:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..