Vortal młodego Chemika - forum chemiczne i pirotechniczne
https://forum.vmc.org.pl/

alfa-aminooctowy Kwas, C2H5O2N, Glicyna
https://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=9917
Strona 1 z 1

Autor:  =MaLuTkI= [ 29 paź 2006, o 22:18 ]
Tytuł:  alfa-aminooctowy Kwas, C2H5O2N, Glicyna

<center>GLICYNA
Kwas aminooctowy
NH2CH2COOH


Obrazek</center>


- Postać: ciało stałe
- Kolor: biały lub bezbarwny
- Zapach: słaby, prawie bez zapachu
- Gęstość: 1,607 g/cm3
- Izotopy:
- Rozpuszczalność w wodzie: 0,255 g/cm3 w 20*C
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach:
- Temperatura topnienia: 232*C
- Temperatura wrzenia:
- Temperatura rozkładu: 232*C
- Palność: niepalny
- Toksyczność: LD50-7930mg/kg; LDLo-
- Higroskopijność: niehigroskopijny
- Przechowywanie: Przechowywać w workach strunowych lub słojach w temperaturze 15*C-25*C

Własne spostrzeżenia: Substancja nie jest groźna dla nas (jest naturalnym aminokwasem), więc bez obaw możemy z nią pracować. Należy unikać kontaktu z silnymi utleniaczami. Jest optycznie nieczynna, czyli nie jest asymetryczna. Smak glicyny jest słodkawy. Glikokol otrzymuje się z kwasu chlorooctowego oraz amoniaku. Glicyna jest nie tylko składnikiem białek, jest również neurotransmiterem hamującym w układzie centralnym nerwowym.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/