Vortal młodego Chemika - forum chemiczne i pirotechniczne https://forum.vmc.org.pl/ |
|
alfa-aminooctowy Kwas, C2H5O2N, Glicyna https://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=9917 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | =MaLuTkI= [ 29 paź 2006, o 22:18 ] |
Tytuł: | alfa-aminooctowy Kwas, C2H5O2N, Glicyna |
<center>GLICYNA Kwas aminooctowy NH2CH2COOH ![]() - Postać: ciało stałe - Kolor: biały lub bezbarwny - Zapach: słaby, prawie bez zapachu - Gęstość: 1,607 g/cm3 - Izotopy: - Rozpuszczalność w wodzie: 0,255 g/cm3 w 20*C - Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: - Temperatura topnienia: 232*C - Temperatura wrzenia: - Temperatura rozkładu: 232*C - Palność: niepalny - Toksyczność: LD50-7930mg/kg; LDLo- - Higroskopijność: niehigroskopijny - Przechowywanie: Przechowywać w workach strunowych lub słojach w temperaturze 15*C-25*C Własne spostrzeżenia: Substancja nie jest groźna dla nas (jest naturalnym aminokwasem), więc bez obaw możemy z nią pracować. Należy unikać kontaktu z silnymi utleniaczami. Jest optycznie nieczynna, czyli nie jest asymetryczna. Smak glicyny jest słodkawy. Glikokol otrzymuje się z kwasu chlorooctowego oraz amoniaku. Glicyna jest nie tylko składnikiem białek, jest również neurotransmiterem hamującym w układzie centralnym nerwowym. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |