Cząsteczki niezdysocjowane, roztwór rzeczywisty

Physical chemistry. Dział zajmujący się zachodzącymi zjawiskami fizycznymi podczas reakcji chemicznych oraz wszelkimi innymi właściwościami fizycznymi.

Moderator: #Chemia

Cząsteczki niezdysocjowane, roztwór rzeczywisty

Postprzez w0t0s » 31 gru 2018, o 04:33

Cześć,
zastanawiam się nad klarownością wodnego roztworu CH3COOH o dowolnym stężeniu. Jak wiadomo jest to słaby kwas i dlatego duża jego część występuje w formie niezdysocjowanej. Jak wiem (może się mylę) rozpuszczanie to dysocjacja. W tym wypadku cząstki niezdysocjowane powinny tworzyć osad (?), a jednak tak nie jest. Być może przyczyną jest to, że przechodzenie formy zdysocjowanej w niezdysocjowaną to proces dynamiczny?

Drugie pytanie dotyczy sposobu sprawdzenia czy roztwór jest rzeczywisty. Myślałem nad efektem Tyndalla, ale to chyba dotyczy tylko r-r koloidalnych ;/.
w0t0s
 
Posty: 16
Dołączył(a): 27 lut 2018, o 23:40

Re: Cząsteczki niezdysocjowane, roztwór rzeczywisty

Postprzez MacHalski » 31 gru 2018, o 12:12

Rozpuszczanie to nie dysocjacja. Cukier rozpuszczony w wodzie nie jest w ogóle zdysocjowany, dysocjują wyłącznie związki jonowe; nie ma to więc żadnego związku z wytrącaniem się związku jako odrębnej fazy (ciekłej/osadu). Jeśli już, to ma to związek z rozpuszczalnością danej substancji. A że kwas octowy miesza się z wodą w każdym stosunku, to używając czystego kwasu i czystej wody, przy przygotowaniu roztworów o dowolnych stężeniach nie będziesz miał żadnych zmętnień.
Dobry pomysł z wykorzystaniem efektu Tyndalla - skoro nie obserwuje się go, znaczy mamy do czynienia z roztworem rzeczywistym.
Terz chcem gwiasdke.
Avatar użytkownika
MacHalski
 
Posty: 256
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32
Lokalizacja: Tiutiurlistan

Re: Cząsteczki niezdysocjowane, roztwór rzeczywisty

Postprzez kmno4 » 1 sty 2019, o 22:04

Jako ciekawostkę można podać, że kwas octowy można łatwo wyekstrahować z jego wodnego roztworu za pomocą np. dichlorometanu (DCM).
To dosyć dobry argument na poparcie tego, że jest mało zdysocjowany w wodzie. Gwoli ścisłości, kwas octowy (i inne kwasy karboksylowe) w takich niepolarnych rozpuszczalnikach łatwo dimeryzuje, co z pewnością jest jedną z sił napędowych takiej ekstrakcji.
kmno4
******
 
Posty: 296
Dołączył(a): 9 lip 2004, o 23:05
Lokalizacja: z Krainy Deszczowców


Powrót do Chemia Fizyczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron