Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Biżuteria 
Autor Wiadomość

Post Biżuteria
Witam wszystkich 8)
Mam dwie kwestie w których potrzebuję się skonsultować
Mianowicie:
Chciał bym zrobić dwie rzeczy z odlewu mosiądzu (stopić drut mosiężny w towarzystwie boraksu opalarką na gaz do zapalniczek (https://images.app.goo.gl/RBJLZQrsePqsMDnPA) czymś takim jak na zdjęciu, a następnie przelać do wcześniej przygotowanej formy z gipsu. Stąd moje pytanie czy taka opalarka da radę stopić taki drut ? Rozważam też użycie innego drutu więc będę wdzięczny za sugestie.
Kolejna sprawa to taka że chciałbym następnie stosowny odlew pokryć chromem metodą galwanizacji, pomyślałem jako że odlew będzie niewielki wykorzystać naczynie typu zlewka, jakąś sól chromu i baterie 9 wolt lub prostownik do akumulatora, podłączyć (+) do elektrody zanurzonej w wodnym roztworze soli chromu a (-) do odlewu. Problem w tym że chlorek chromu (III) jest objęty reglamentacją sprzedaży dla osób fizycznych (co najmniej takie informacje otrzymałem), więc pomyślałem o wykorzystaniu jakiegoś suplementu diety z apteki zawierającego chrom tylko w nich występuje w formie organicznej najczęściej (pikolinianu chromu), i oczywiście innymi substancjami pomocniczymi i często w formie preparatów wieloskładnikowych. Pojawia się pytanie czy suplement diety z pikolinianem chromu może nadać się procesu pokrywania? Czy moje jak na razie teoretyczny pomysł mają w ogóle szansę wykonania praktycznego?
Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam K.S

14 lip 2025, o 14:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ]