Zamarzanie roztworów właściwych o różnych składach
Jak będzie wyglądało zamarzanie roztworu, który ma w sobie rozpuszczone różne związki, np.
W wodzie zostały rozpuszczone następujące związki:
- chlorowodorek substancji o budowie protoalkaloidu
- kwas cytrynowy
- sacharoza
- gliceryna
- benzoesan sodu
Może niektórzy się domyślają, że jest to syrop bez jakichś specjalnych aromatów i wielu substancji pomocnicznych. Jak wiadomo, wszystkie z rozpuszczonych substancji są ciałami stałymi (jedynie temp. topnienia gliceryny to 18 st. C, ale roztwór ten i tak stoi w temperaturze ok. 5 st. C.
Czy przy zamarzaniu zacznie się wytrącać, którykolwiek ze składników roztworu? Według mnie wszystko zamarznie w roztworze, chociaż wiadomo, że rozpuszczalność np. soli może maleć, ale jej stężenie jest bardzo małe (0,1%).
Jak właściwie będzie to wyglądało?