Zamarzanie roztworów właściwych o różnych składach

Physical chemistry. Dział zajmujący się zachodzącymi zjawiskami fizycznymi podczas reakcji chemicznych oraz wszelkimi innymi właściwościami fizycznymi.

Moderator: #Chemia

Zamarzanie roztworów właściwych o różnych składach

Postprzez tripleffect » 26 maja 2009, o 19:24

Jak będzie wyglądało zamarzanie roztworu, który ma w sobie rozpuszczone różne związki, np.

W wodzie zostały rozpuszczone następujące związki:
- chlorowodorek substancji o budowie protoalkaloidu
- kwas cytrynowy
- sacharoza
- gliceryna
- benzoesan sodu

Może niektórzy się domyślają, że jest to syrop bez jakichś specjalnych aromatów i wielu substancji pomocnicznych. Jak wiadomo, wszystkie z rozpuszczonych substancji są ciałami stałymi (jedynie temp. topnienia gliceryny to 18 st. C, ale roztwór ten i tak stoi w temperaturze ok. 5 st. C.

Czy przy zamarzaniu zacznie się wytrącać, którykolwiek ze składników roztworu? Według mnie wszystko zamarznie w roztworze, chociaż wiadomo, że rozpuszczalność np. soli może maleć, ale jej stężenie jest bardzo małe (0,1%).

Jak właściwie będzie to wyglądało?
tripleffect
 
Posty: 27
Dołączył(a): 26 maja 2009, o 19:14
Lokalizacja: Lublin

Powrót do Chemia Fizyczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość