Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
W Chemii organicznej Roberts i Caserio wyczytałem, że protonowanie alkoholu w reakcji estryfikacji zmniejsza jego aktywność, a to powoduje spowolnienie reakcji, jeśli dodamy kwasu w ilości większej, niż katalityczna. Skoro aktywność alkoholu (czyli stężenie formy niesprotonowanej) ma wpływ na szybkość reakcji, to w najwolniejszym etapie bierze on udział - stąd wnioskuję, że najwolniejszym etapem jest atak niesprotonowanego alkoholu na sprotonowany kwas karboksylowy.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników