wyznaczanie stałej Michaelisa

Physical chemistry. Dział zajmujący się zachodzącymi zjawiskami fizycznymi podczas reakcji chemicznych oraz wszelkimi innymi właściwościami fizycznymi.

Moderator: #Chemia

wyznaczanie stałej Michaelisa

Postprzez ciacho04 » 14 gru 2011, o 14:45

Witam,

mam problem z wyznaczeniem stałej Michaelisa. Prowadzono fermentację alkoholową przy użyciu drożdży immobilizowanych i nieimmobilizowanych. Mierzono ilość [dm3] wydzielonego CO2 w myśl reakcji: C6 H12O6 -> 2C2H5OH + 2CO2 . Pomiarów dokonywano co 10 minut przez 80 minut.

Jak wyznaczyć z otrzymanych wyników stałą Michaelisa? Obliczyłam liczbę moli wydzielającego się CO2, oraz liczbę moli cukry jaki pozostał w danym czasie w układzie reagującym. Proszę o pomoc.

W załączniku dołączam wykres jaki mi wyszedł..
ciacho04
 
Posty: 15
Dołączył(a): 3 lis 2011, o 18:05

Powrót do Chemia Fizyczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość