charakterystyka termistora
Z termistorami niewiele miałem do czynienia. Do pracy którą piszę potrzebuję ustalić charakterystykę termistora (stary niestety uległ zniszczeniu - dla niego mieliśmy już wyznaczoną charakterystykę).
Do tej pory "od huchni" korzystałem jedynie z czujników Pt1000 i cyfrowych DS18b20. Pierwszy ma charakterystykę liniową i jest typu PTC (czyli idealnie - proste przeliczenie i w miarę dokładny wynik i duży zakres temperatur) a drugi sam przelicza ale ma małą dokładność i niski zakres temperatur -55 do +125 o ile pamiętam, ale prostszy w użyciu
Niestety znaczną część pomiarów wykonywaliśmy na termistorze (ponad 90% - co zajeło jakieś 3 miesiące
). Głównie ze względu na różne pojemności cieplne własne NTC, PTC i DS, małe objętości próbek (duży wpływ pojemności własnej) i koniecznośc zastosowania innej elektroniki pomiarowej (inny błąd i dryft) musimy zastosować ponownie NTC.
Wiem że ten temat jako ćwiczenie na pracowni chemii fizycznej często się przewija - może ktoś mógł by się podzielić praktycznymi radami (co do przeprowadzania doświadczenia, obliczeń i wyznaczania błędów pomiarowych - trochę się obijałem na chemometrii
a część z tych zagadnień tam się przewijała).
Bardzo liczę na waszą pomoc
Chcemy wyznaczyć charakterystykę kilku termistorów na zapas przed październikiem. Pozdrawiam