Poszukiwanie darmowego swiatla
Cześć.
nie interesuję się chemią, nie mam o niej zielonego pojęcia, dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc w bardzo ważnym dla mnie projekcie.
Potrzebuję w małym szklanym flakonie zamknąć substancję, która będzie bezpieczna dla człowieka (przypadkowe rozbicie flakonu) i, jak już podpowiedziałem w tytule, będzie świeciła.
Najrozsądniejszym wyjściem dla mnie jest zastosowanie czegoś takiego:
http://cqb.pl/brelok-mcnett-swiecacy-ni ... -3398.htmlJednak potrzebowałbym szesnastu takich breloków do wypełnienia mojego flakonu, a to jest mało opłacalne. (Może da się kupić/zrobić taki granulat bez obudowy?)
Drugim wyjściem, jakie mi się nasuwa, jest zastosowanie materiału, który konwertowałby energię cieplną wprost na światło. Nie znalazłem jednak wzmianki o takim materiale nigdzie. Nie bardzo wiem nawet, jakimi słowami szukać takich informacji w sieci.
Wszelkie farby i markery 'świecące w ciemności' to porażka. Dają za mało światła.
Kombinować z tycimi ogniwami słonecznymi i LEDem też nie dam rady -za mało miejsca.
Także reasumując: potrzebuję dużo fluorescencyjnego granulatu, magicznej substancji świecącej po nagrzaniu, albo czegoś, o czego istnieniu nie mam pojęcia.
Bardzo dziękuję za przeczytanie mojego posta, a jeszcze bardziej za ewentualną pomoc.
Maciek