za bardzo nagazowany cydr

Physical chemistry. Dział zajmujący się zachodzącymi zjawiskami fizycznymi podczas reakcji chemicznych oraz wszelkimi innymi właściwościami fizycznymi.

Moderator: #Chemia

za bardzo nagazowany cydr

Postprzez hcn » 15 mar 2016, o 00:01

Witam,

zrobiłem cydr i dałem za dużo cukru.

W wyniku tego powstałą bomba w butelce.

https://www.youtube.com/watch?v=QYYorzrH1i0 oto link

proszę o pomoc

chodzi o to by ten gaz jak najwolniej uwolnił się z butelki, wtedy nie podniesie się syf z dna

przebiłem kapsel małym wiertłem do drewna, lecz dalej prędkość wylatywania gazu jest za duża

pozdrawiam :)
hcn
 
Posty: 1
Dołączył(a): 14 mar 2016, o 23:57

Re: za bardzo nagazowany cydr

Postprzez piczu14 » 15 mar 2016, o 13:40

Chyba nieodpowiednie forum :D Ale spróbuj schłodzić cydr możliwie jak najbardziej, ale tak żeby go nie zamrozić a następnie wykonaj jeszcze cieńszy otwór, np. samym czubkiem najcieńszego gwoździa jaki znajdziesz. Jednak kluczem wg mnie będzie schłodzenie trunku.
piczu14
 
Posty: 247
Dołączył(a): 26 mar 2008, o 17:40

Re: za bardzo nagazowany cydr

Postprzez raymundo » 15 mar 2016, o 22:07

Spróbuj mocno schłodzić butelki i kilka razy dziennie podważaj lekko kapsle otwieraczem, tak żeby kapsla nie rozgiąć a upuścić gaz, dosyć krótko tak żeby piana nie wyleciała z butelki.
Otwieracz najlepiej taki który nie łamie kapsla np.
Obrazek

I uważaj z tymi butelkami, nie przechowuj w zbyt ciepłym miejscu bo jeśli dałeś na prawdę za dużo cukru do refermentacji to może porozrywać butelki. A odłamki szkła mogą narobić szkód...
Obrazek
Avatar użytkownika
raymundo
@MODERATOR
 
Posty: 1483
Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00
Lokalizacja: SRC


Powrót do Chemia Fizyczna



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość