Re: Krzepnięcie wody demineralizowanej / destylowanej / norm
Tak, to jest zjawisko cieczy przechłodzonej.
W angielskiej Wikipedii jest to opisane trochę dokładniej:
https://en.wikipedia.org/wiki/SupercoolingZ nauczaniem są związane uproszczenia, które muszą być stosowane, tak aby uczeń w danym wieku był w stanie zrozumieć temat. Dlatego w podstawówce nie mówi się o rzeczach o których uczy się w liceum, a w liceum nie wspomina się o rzeczach, których można nauczyć się na studiach.
Zgodnie z tym co napisałeś, na jakiejś stronie podają, że woda destylowana zamarza w - 20 *C. To też w pewnym sensie uproszczenie, bo zapewne gdyby taka woda była poddana bodźcom mechanicznym, to też by zamarzła w okolicy 0 *C.
Podsumowując, aby przechłodzić ciecz muszą być spełnione wszystkie warunki:
- brak zarodków krzepnięcia,
- wysoka czystość,
- brak wstrząsów mechanicznych,
- powolne zmiany temperatury,
- być może coś jeszcze.
Pozdrawiam