Autor |
Wiadomość |
maryl16
|
elektroliza soli kuchennej (NaCl)
Witam.
Gdy podłączyłem gwoździe do baterii i włożyłem do stężonego r-ru soli kuchennej przy jednaj elektrodzie wydzielał się bezbarwny gaz ( myślę że chlor) a przy drugiej czarny osad ( chyba sód) ale po kilku minutach zaczął wytrącać się zielony osad. I to moje pytanie co to za osad
Była to bateria płaska i gwoździe stalowe
pozdrawiam
-maryl16
|
19 lut 2007, o 21:13 |
|
|
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2570 Lokalizacja: Krakow
|
z roztworu wodnego NaCl nigdy nie wydzielisz sodu
co najwyzej NaOH
a osad w zaleznosci od tego z czego dokladnie miales zrobionego gwozdzia -> tabele rozpuszczalnosci
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
|
19 lut 2007, o 21:15 |
|
|
jaozyrys
@MODERATOR
|
Gaz to wodór, czarny osad to prawdopodobnie tlenek żelaza II - FeO, a ten zielony to wodorotlenek żelaza II - Fe(OH)2
|
19 lut 2007, o 21:34 |
|
|
maryl16
|
To w sumie jest elektroliza gwoździa a nie chlorku sodu
|
19 lut 2007, o 22:56 |
|
|
strzalka21
|
Ja pamiętam jak kabelki podłączone do bateryjki włożyłem do stężonego roztworu NaCl to mi roztwór natychmiast sie zrobił pomarańczowy i do dzisiaj nie wiem co to za cholere było
Może wy wiecie
|
19 lut 2007, o 23:09 |
|
|
#snajper#
|
Nie do końca,bo jeśli się użyje elektrody rtęciowej to sód się otrzyma z takiego r-u:wink:
Mylisz się to jest elektroliza roztworu NaCl, spróbuj użyć jako elektrod pręcików z grafitu(w bateriach są takie,łatwo się wyciąga),to nie będzie zanieczyszczeń z gwoździa.
|
19 lut 2007, o 23:20 |
|
|
Kein
Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30 Posty: 693 Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
|
pomarańczowe to uwodnione tlenki żelaza
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
|
20 lut 2007, o 16:29 |
|
|
chemik grus
|
Równie dobrze to mógł być pomarańczowy kompleks miedzi. Jak robi się elekrolize elektrodami miedzianymi tworzy się kompleks miedzi. Większość kabli jest zrobiona z miedzi, a kolega wspomniał, że kable były elektrodami.
|
20 lut 2007, o 18:01 |
|
|
strzalka21
|
Nom kolega chemik grus miał racje tez myslałem o tych kabelakch miedzianych ale nie wiedziałem ze tam sie jakieś kompleksy tworzą, dzisiaj zanurzyłem ten sam kabelek w stęż.HNO3 i reagowało
|
20 lut 2007, o 19:53 |
|
|
Jesus
Dołączył(a): 30 sie 2006, o 16:24 Posty: 210 Lokalizacja: z Rzeszotar
|
Do elektrolizy H2SO4 i HNO3 elektrody żelazne (gwoździe) jak najbardziej się nadają i niezużywają się w tych kwasach pod warunkiem, że cały czas płynie przez nie prąd z zasilacza. Elektrolizy roztworu NaCl nie przeprowadzisz na anodzie żelaznej, katoda może być z żelaza, anoda nie.
Kiedyś pomyślałem, że być może można użyć anody żelaznej przy dużej gęstości prądu, jednak niestety nie. Próbowałem z bardzo dużym prądem i małą powierzchnią żelaznego gwoździka anody i niestety nie mogłem poczuć najmniejszych śladów chloru, tylko szybko rozpuścił się gwóźdź. Zaś na katodzie z gwoździa cały czas dobrze wydzielał się wodór.
Pozdr.
|
21 lut 2007, o 20:26 |
|
|
Soox
|
Kto by w ogóle przeprowadzał taką elektrolize... Zajrzyjcie czasami do biblioteki... Nikt tego (znający się na rzeczy) by nie robił bo by to była normalna elektroliza wody Wydzielał by się tlen i wodór. A jeśli chcecie otrzymać chlor, to wystarczy że użyjecie elektrod grafitowych w NaCl(aq).
Jeżeli chcecie się dowiedzieć dlaczego tak jest a nie innaczej odpowiedź znajdziecie w książkach do szkoły średniej, albo innych o elektrochemii czy też chemii fizycznej
_________________ Yo yo pozdro
jak coś to gg=8653271
|
21 lut 2007, o 22:25 |
|
|
Jesus
Dołączył(a): 30 sie 2006, o 16:24 Posty: 210 Lokalizacja: z Rzeszotar
|
A jak inaczej sie przeprowadza elektrolize H2O? Możesz co prawda jeszcze użyć zamiast H2SO4 czy HNO3 roztworu NaOH ale nie słyszałem aby metoda z zasadą była zdecydowanie lepsza od kwasu.
Jeżeli roztwór HNO3 zawiera jeszcze jony Pb++ to anoda z gwoździa zacznie pokrywać się warstwą PbO2 nawet jeżeli jonów Pb++ jest niezbyt dużo w roztworze.
Na gwoździu pokrytym PbO2 da się wydzielić chlor, ale nie sprawdzałem jak trwała jest warstwa PbO2 na podłożu żelaznym.
Pozdr
|
22 lut 2007, o 17:58 |
|
|
kewin444
|
mam pytanie dzis przeprowadziłem elektrolize NaCl uzylem jako anody kawalka listwy z mosiadzu i katody z drutu miedzianego podlaczylem to do 4,5V i z anody wydzielal sie gaz po jakims czasie roztwor zrobil sie pomaranczowy i na powiezchni zaczal sie robic pomaranczowy osad a po kilku minutach woda zaczela robic sie blada i to moje pytanie co to za gaz i osad
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
23 cze 2007, o 17:45 |
|
|
Nuclear
**
|
gazy to tlen i wodór a osad też miałem to pare razy na mosiadzu i miedzi śmiem twierdzić, że to jest tlenek miedzi (I) Cu<sub>2</sub>O bo po pewnym czasie ciemnieje (prawdopodobnie przechodzi w miedź metaliczną)
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
|
23 cze 2007, o 19:14 |
|
|
mateuszp4
Dołączył(a): 29 kwi 2007, o 17:36 Posty: 124 Lokalizacja: Z mojej miejscowości
|
A ja śmiem twierdzić, że 2Cu2O=>4Cu + O2 nie zachodzi w takich warunkach, bo brakuje mi tu reduktora .Tak na prawdę to tlenek miedzi (I) utlenił się pod wpływem wody i rozpuszczonego w niej tlenie do tlenku miedzi (II) który jest czarny 2Cu2O + O2 => 4CuO
_________________ Dajcie mi gwiazdke...
|
25 cze 2007, o 12:34 |
|
|
Nuclear
**
|
a bardzo możliwe ale tak łatwo się Cu<sub>2</sub>O utlenia że wystarczy mu tlen rozpuszczony w wodzie?? Dodatkowo żeby potwierdzić swoje przypuszczenia, ostatnim razem stracony osad odsaczyłem i zalałem octem i pogotowałem, po jakiejś godzinie r-r odparował (cienka warstwa w krystalizatorze) i pojawiły się małe niebieskie kryształki
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
|
25 cze 2007, o 15:06 |
|
|
seca
Dołączył(a): 12 mar 2007, o 22:51 Posty: 27 Lokalizacja: Kutno - Poznań
|
Odnosnie elektrolizy NaCl - To zielone to najprawdopodobniej jest chlor
Na jednej elektrodzie wydzielac sie bedzie wodor, a na drugiej chlor\
Odnosnie rysunkow - Kiedy bawilem sie z tworzenie CuSO4 poprzez elektrolize, to tez mi takie wyszlo. Wydaje mi sie, ze moze to byc czysta miedz (to brazowe bagno)
_________________ Life is ours, we live it our way
|
1 sie 2007, o 19:15 |
|
|
raymundo
@MODERATOR
|
no, zielony osad to chlor... nie nabijaj postów
2 sie 2007, o 11:32 |
|
|
pitter
Dołączył(a): 2 sty 2007, o 18:19 Posty: 85 Lokalizacja: z Polski
|
No dobra, a wiec:
poczytajcie wiki i jeszcze raz ten teamat, bedziecie sie smiac z 10 min.
(kable miedziane)-Brazowy osad to Cu2O, podgrzejcie to sobie potem, a zobaczycie ze cimnieje(CuO)
Zielony to chlorek miedzi CuCl(najprawdopodobniej)
Gaz to nie zaden tlen, a wodor....
Z elektroliza gwozdzi to roznie jest, przewaznie to nie tylko Fe, ale i inne swinstwa...
Jesus napisal:
A jak inaczej sie przeprowadza elektrolize H2O?
Dziwne, ale mnie uczyli ze woda pradu nie przewodzi, tak jak i inne tlenki...
|
4 sie 2007, o 10:01 |
|
|
chemik młody
Dołączył(a): 28 mar 2007, o 19:12 Posty: 81 Lokalizacja: Gliwice
|
jak się uprzesz to i pleksiglas będzie przewodził
mi za to niebieski kłaczkowaty osad zaczął szybko zmieniać kolor na żółty, przechodząc przez zielony. W Bielańskim wyczytałem że jony [CuCl4](-2) mają żółty kolor, a co będzie żółtym osadem? Cu[CuCl4]?(dziwne by to było) Na2[CuCl4]? po wyprażeniu osad zmienił kolor na czarny(widać też białe kryształki , ale to prawdopodobnie resztki nierozpuszczonej soli) na kompleksach się nie znam, a elektrochemii nie lubię i słabo kapuję... elektrolizę prowadziłem w małym naczyńku(mniejsze od filiżanki) na jednej bateryjce. elektrody - tradycyjnie, druty miedziane jak podłączałem więcej baterii tworzył się Cu2O.
_________________ ale zawsze mogę się mylić ;]
|
4 sie 2007, o 11:52 |
|
|
Elmo
@MODERATOR
Dołączył(a): 28 lis 2005, o 20:10 Posty: 608 Lokalizacja: Kraków
|
No nie do konca... Otrzymasz rteciowy amalgamat sodu (roztwor sodu w rteci) i pozniej, zeby z tego otrzymac sod trzeba odparowac rtec bez dostepu powietrza, a to jest robota dla samobojcow
|
8 sie 2007, o 16:03 |
|
|