witam. moze moje pytanie jest glupie ale mnie to nurtuje... w wielu szeregach aktywnosci metali sa dopiski tego typu:wypiera wodór z wody i kwasów itp... wlasnie-na moim pisze przy CYNKU, ŻELAZIE, CYNIE itp cos takiego:wypiera wodór z gorącej wody i kwasów... czy to prawda? wiele razy gotowalem cynk na kuchence gazowej zeby go oczyscic z roznych smieci ktorymi byl pokryty i jakos nie zauwazylem zeby wydzielal sie wodór...
8 cze 2007, o 15:41
szalony
W praktyce - reagują z parą wodną, w agresywnych warunkach. Z wodą na gorąco, i po długim czasie - też są pewne uszkodzenia na metalu, jakbyś chwilę pogotował, to zauważysz. Rozkład wody jest słabo widoczny w takich warunkach - proces idzie dość wolno, więc nie wydziela się dużo H2
8 cze 2007, o 15:54
dimetyloceluloza
ja myślę że tutaj role może grać też pasywowanie cynku przez jakieś syfy
30 wrz 2007, o 20:46
chemical_brother
Dołączył(a): 18 mar 2007, o 15:50 Posty: 327 Lokalizacja: jeleśnia
Cytuj:
ja myślę że tutaj role może grać też pasywowanie cynku przez jakieś syfy
Jeśliby nawet był to tlenek cynku to co najwyżej utrudniłby tą reakcje. To tak jakbyś chciał przeprowadzić reakcję glinu z HNO3.Metal spasywuje i koniec
_________________ Chemia to nie gra...masz tylko jedno życie;(
1 paź 2007, o 13:56
kris_czarny
Dołączył(a): 30 gru 2005, o 20:26 Posty: 63 Lokalizacja: Z Doliny Muminków
Witam.
Chodzi o to, że korozja może przebiegać na dwa sposoby. W zależności od wartości potencjału elektrochemicznego, który dla danego metalu może być różny w róznych elektrolitach, korozja moze przebiegać z wydzielaniem wodoru, lub tlenu. Klasycznym przykładem korozji elektrody z wydzielaniem wodoru jest ogniwo Daniella, korozji ulega elektroda cynkowa a wodór będący kationem płynie do tej elektrody, odbiera od niej elektron i po rekombinacji ulatuje.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości