W sumie nie chodzi o elektrolize, tylko srebro, otrzymane podczas elektrolizy. Powinno powstać na katodzie grafitowej. I teraz pytanie, czy to będzie raczej pył, czy raczej blaszka/ folia srebrna
Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.
23 kwi 2009, o 13:44
Dobry666
*
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
Używasz elektrody z baterii Przeprowadzałem w szkole elektrolizę CuSO4 i miedź osadziła się w postaci nalotu. Pałeczka grafitowa została szczelnie pokryta i raczej w żaden sposób nie zdejmie się miedzi z tak cienkiej powłoki :/
Chociaż zależy też jaką ilość AgNO3 chcesz poddać elektrolizie... Jeśli byłaby to jakaś większa porcja, to może powstać grubsza warstwa srebra i możliwe byłoby jakieś "zdrapanie" go lub coś podobnego
23 kwi 2009, o 16:11
Dawifd
No chwilowo posiadam elektrody z baterii płaskich.
Ale planuje kupno kilku elektrod, tych "profesjionalnych"
Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.
23 kwi 2009, o 17:43
Dobry666
*
BTW: Szkoda AgNO3 na elektrolizę
Ja używałem profesjonalnych elektrod z baterii
Dobrze się sprawują jak na razie - mam ich kilkanaście sztuk różnej średnicy. Powracając do tematu: Srebro jak i w/w miedź osadzą się na porowatej katodzie i myślę, że trudno będzie je jakoś z niej "odzyskać"... :/
Jeśli koniecznie chcesz otrzymać Ag elektrolitycznie, możesz użyć zamiast grafitu pałeczki z jakiegoś metalu, np. miedź albo żelazo. Srebro osadzi Ci się na niej i myślę, że będzie prościej je usunąć. A najlepszym rozwiązaniem jest sporządzenie r-ru AgNO3 i włożenie do niego kawałka żelaza lub miedzi. Wtedy jony Ag(+) zostaną wyparte z r-ru i osadzą się na danym metalu tworząc luźna powłokę. AgNO3 (aq) + Cu (s) -> CuNO3 (aq)+ Ag (s)
Doświadczenie to często jest na zdjęciach w podręcznikach
Ale niestety to wszystko jest nieopłacalne
23 kwi 2009, o 19:04
Dawifd
tylko wtedy będę miał proch, a mi zalezy na ładnych lśniących kawałeczkach
23 kwi 2009, o 21:39
aktus
**
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16 Posty: 456 Lokalizacja: /dev/random
Bez przetopienia to chyba raczej nie da rady.
24 kwi 2009, o 00:03
Dawifd
Znaczy, że do jakieś formy raczej niewielkiej, np.
I to ogrzewać do ok 1000 stopni palnikiem, później poczekać, aż ostygnie, formę rozwalić, srebro przeczyścić czymś i gotowe??
24 kwi 2009, o 10:11
aktus
**
Yyyy... nie wiem czy wiesz, ale:
1) srebro bez dodatków ciemnieje;
2) jest troszeczkę drogie ( tańszy od srebra azotan srebra kosztuje w granicach 90 zł / 100g ).
Teoretycznie można samemu zrobić AgNO3 z wyrobów jubilerskich, ale będzie zanieczyszczony niklem, miedzią i jeden gwint wie czym jeszcze ). Czyste srebro ( 4N-6N ) kupisz ( chyba ) w mennicy. Na alledrogo można kupić 50cm drutu próby 925 o grubości 0,7mm za 6.20
24 kwi 2009, o 11:05
Dawifd
a ja myślalem, że kupie chwilowo AgNO3 od eko techniczny i taki chwilow zrobię.
Cena bodajże to chyba 5 pln za 10g, zatem w cale nie dużo.
24 kwi 2009, o 13:01
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Dawifd napisał(a):
a ja myślalem, że kupie chwilowo AgNO3 od eko techniczny i taki chwilow zrobię. Cena bodajże to chyba 5 pln za 10g, zatem w cale nie dużo.
Jak chcesz sobie zrobić lśniące, to przeprowadź próbę Tollensa w probówce/zlewce/innym np. z wykorzystaniem glukozy albo formaliny.
Z tym AgNO3 technicznym bym uważał, jakkolwiek byś nie kupił i od kogokolwiek, będzie mocno zanieczyszczony... już AgNO3 cz. od niektórych sprzedawów pozostawia wiele do życzenia
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
24 kwi 2009, o 13:58
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
chemik10 - no nie przesadzajmy, do tego celu do jakiego potrzebuje Dawifd moze byc o techniczny
co do proby tollensa to problem bedzie z oderwaniem warstwy miedzi od podloza, a nawet jesli sie oderwie, to niestety nie beda to abi sztabki, ani plytki, a jedynie cos w stylu folii
ja bym zrobil to elektrolitycznie na elektrodzie grafitowej, cienkiej elketrodzie grafitowej, a nastepnie zmielil calosc i stopil i w temperaturze 961,93-962,23 st. C do 1100-1200 bedziesz mial 2 frakcje: stala grafitowa i ciekla srebrna
teraz wystarczy rozdzielic grafit od srebra - np. zebrac z powierzchni cieczy
bardz tez calkosc bardzo szybko schlodzic, a pozniej np. resztki grafitu wyskrobac
a temperature powinienes uzyskac za pomoca palnika gazowego + tygiel ceramiczny z materialow ogniotrwalych i powinno wszytko grac
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
24 kwi 2009, o 14:33
aktus
**
Rozmawiałem z eko odnośnie technicznego AgNO3. Jest niewskazany do pracy w domu z uwagi na jego niezbyt zdrowe właściwości. Podejrzewam, że na upartego eko by go sprzedał, ale gwarancji zdrowotnej nie da . Poza tym im czystszy, tym mniej zanieczyszczeń, więc mniej przebarwień.
24 kwi 2009, o 15:43
chemik10
Nauczyciel
@sulik, on chciał coś błyszczącego - to podaję mu najprostszy sposób - może posrebrzana probówka mu wystarczy? Wiadomo, że warstwa tak cienka, że nie nadaje się do odzyskania. Założyłem, że utrzymanie temp. 1000*C w warunkach amatorskich jest dość niekomfortowe.
Dawifd napisał(a):
Tylko skąd wezmę 1000 stopnii
Widzę, że za to Ty podajesz przepis prosty i niewymagający dużego zaplecza
@aktus ja mam AgNO3 cz. od eko - szary /rozkład/ i zawilgocony /higroskopijność/ ale da się przeżyć
Np. POCh sprzedaje AgNO3 cz. , które wg specyfikacji jest bezbarwne, więc po tech. od eko spodziewałbym się mniej więcej tego, co sam o nim napisał taki dalej będzie się nadawał? Nie będę się sprzeczał, ale to raczej zależy od rodzaju zanieczyszczeń (np. zanieczyszczeń metalami ciężkimi).
Oczywiście nie krytykuję oferty eko - to nie POCh - niska cena pociąga za sobą uchybienia w jakości.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
24 kwi 2009, o 16:00
analityk
@MODERATOR
Aktus, za co masz dwie gwiazdki?
To co tu piszesz to niemal same siano. Jako posiadacz odznaczeń powinieneś chyba pisać mądre i przemyślane słowa. Każdy wie że azotan srebra jest niewskazany do pracy z nim w domu, bhp każdy zna.
Odnośnie tematu słyszałeś może o elektrorafinacji? Poza tym jeśli zainteresowany chce otrzymać srebro żeby mu zalegało na półce to czemu nie? Wolny kraj tylko ...
W takim przypadku odradzam elektrolizę, prościej, szybciej i dokładniej będzie zredukować srebro w r-r, odsączyć, przepłukać i przetopić jak radzi Sulik. Zdecydowanie mniej czasochłonne.
A dysponując np. NaOH i HNO3 czystości cz.d.a. może sobie techniczny azotan srebra oczyścić. Nawet przez zwykłą krystalizację znacznie podniesie czystość substancji. Poza tym może zrobić z niego r-r, dodać nieco H2O2,strącić chlorek srebra, obok ewentualnego chlorku ołowiu i rtęci. PbCl2 może oddzielić przemywając osad gorącą wodą, rtęć też zostanie usunięta jeśli tam będzie. Sposobów na zredukowanie tego jest wiele. Jak przetopić? Musisz mieć tygiel z substancji która nie rozp. się w stopionym srebrze. Nasypujesz tam swój proszek srebra i ogrzewasz palnikiem. Kiedyś, całkiem niedawno można było dostać takie palniki 'długopisowe', one spokojnie wystarczą żeby stopić niewielką ilość srebra. Otrzymasz je w postaci kuleczek, można je wypolerować i będą ładnie lśniły. Wszelkie związki siarki reagują ze srebrem i z tym trzeba się pogodzić. Jeśli chodzi o czyszczenie to trzeba zrobić nasycony r-r NaCl, soli kuchennej w bardzo ciepłej wodzie. Srebrny lub miedziany (też czasem trzeba wyczyścić) przedmiot wkładamy do r-r i nasypujemy nań nieco wiórków magnezowych i bagietką przyciskamy do brudnego przedmiotu, po kilku minutach nie ma śladu. Rzecz jasna przed całym czyszczeniem powierzchnie srebrne trzeba dokładnie odtłuścić. Metoda działa jeśli syf to jakiś związek srebra a nie jakiś smar itp. substancje. Odradzam jakieś inne metody czyszczenia srebra, zwłaszcza jeśli to jakaś cenna biżuteria.
Analityk
chemik10 - bardziej chodzilo mi o to, ze jesli chcialby z tej probowki oddzielic srebro musial by ja potluc, czy tam ze zlewki, w wypadku elektrody grafitowej ktora moze byc czy to z olowka, czy tez ze starej baterii, jakos strata mniejsza
a pozatym odzielenie tych drobin szklanych bylo by trudniejsze... chociaz podczas topienia powinno sie odzielic
dodatkowo podczas topienia srebra mozna by sobie bylo pomoc za pomoca odwodnionego boraksu, prawdopodobnie wieksza ilosc wegla tez mogla by pomoc przy topieniu
Znalazlem taki palnik długopisowy.
Pisze 1300 stopni celcjusza??
Tyle raczej spokojnie starczy na stopienie srebra, boweim srebro prawdopodobniej topnieje w ok. 980 stopniach
Znalazlem taki palnik długopisowy. Pisze 1300 stopni celcjusza?? Tyle raczej spokojnie starczy na stopienie srebra, boweim srebro prawdopodobniej topnieje w ok. 980 stopniach
Czyli rozumiem, że elektroliza, to raczej nie to
Spóbuje z prochem i jego stopieniem.
Wrzuce do AgNO3 1 - 3 grudek cynku i zobacyzmy co wyjdzie
Mam nadzieję, że mi się uda to zrobić
24 kwi 2009, o 21:30
Dobry666
*
Widzę, że temat nieco się rozwinął od mojej ostatniej obecności
Możesz zrobić to na kilka sposobów. Do r-ru AgNO3 włóż:
a) tak jak napisałeś kilka grudek/kawałków blaszek cynkowych;
b) blaszkę miedzianą;
c) gwóźdź lub jakiś inny przedmiot żelazny.
Ag wytrąci się z r-ru, będzie można je ładnie odsączyć i przemyć a później przetopić
BTW: Niedługo jeśli znajdę czas, to też będę coś odlewał - konkretnie to bizmut
Powodzenia ze srebrem
24 kwi 2009, o 23:01
Dawifd
Hehe
Dam wyniki swojego otrzymywania srebra i dodam fotke
Dużo przetapiać nie będę, myślę, że maksymalnie gram
A zastanawaiłem się nad formą z węgla drzewnego, tylko nie wiem, czy czasem się nie zapali.
Ew. myślałem nad odlewem piaskowym, czyli odlewie w piasku w takim wglębieniu, np od probówki. Tak wlać to srebro, poczekać aż ostygnie i mam piękny odlew probówki :p i ze srebra
25 kwi 2009, o 07:24
chemik10
Nauczyciel
Kurcze, zapomniałem o AgCl dzięki analityk.
Bo aby uzyskać czyste srebro możesz oczyszczony, jak napisał analityk, AgCl rozrobić w papkę z rozcieńczonym HCl i wrzucić parę granulek cynku (lub np. Al). 2AgCl + Zn -> 2Ag + ZnCl2
Potem wytrawiasz ewentualne pozostałości Zn w rozc HCl lub H2SO4 i masz
@sulik - uściślę, chodziło mi o to, że przeprowadzi sobie posrebrzanie wewnętrznej ściany probówki lub innego naczynia za pomocą tej reakcji i postawi sobie owo naczynie, bez rozbijania go, na szawce
@analityk - do czysczenia starczy zwykła folia Al (sprawdzone!) zamiast wiórków Mg, ale warto spróbować
Tą drogą czyszczenia uzyskujemy delikatny zapaszek H2S w całej kuchni, niezapomniane
25 kwi 2009, o 08:45
Sulik
@MODERATOR
co do cynku jako reduktora, to nawet nadmiar jego przydalby sie do wytapiania
tylko wtedy otrzymamy stop cynk-srebro
ale... nie powinno robic to nam duzej roznicy w wygladzie
25 kwi 2009, o 09:16
gek0
Jeżeli podczas elektrolizy AgNO3 katodę ustawisz tak, żeby zaledwie dotykała powierzchnię wody, srebro powinno się wydzielić w postaci kryształowego 'drzewka'. Podobno.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości