Witam, jak przebiega elektroliza kwasów organicznych wielokarboksylowych? Szukając info, głównie dowiadywałem się o kwasach monokarboksylowych.
Wytwarza się dwutlenek węgla, wodór + odpowiedni węglowodór.
To jak wygląda elektroliza tych innych kwasów?
Oto moje teorie:
_________________ Mimo, iż używam google, nie zawsze znajduje to co mam znaleźć.
12 kwi 2010, o 20:43
Karvon
Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
Co do produktów cyklicznych to myślę, że są prawdopodobne, aczkolwiek czteroczłonowy pierścień jest szalenie mało prawdopodobny w takich warunkach (zbyt wysokoenergetyczny ze względu na naprężenia, dodatkowo w takiej szalejącej zupie rodników od razu się przegrupuje do czegoś trwalszego). Ale wyższe jak najbardziej (5,6,7 - jeszcze wyższe są znów mało prawdopodobne).
Reakcja jest szalenie ciekawa ale pewnie nie ma zastosowań praktycznych - ciężko ją kontrolować - powstaje wszystko jak leci
_________________ Quod fuimus estes
Quod sumus fos erites
Mille anni passi sunt ...
Cóż, teraz elektrolizuje sobie kwas winowy. Robiło mi się to już jakieś 15 godzin(4.5V bateryjkax2+9V), na elektrodach grafitowych(z baterii).
Obserwacje: Osad(nadmiar kwasu, dałem dużo bym mógł obserwować reakcje) zniknął, a roztwór pozostał klarowny, bez jakiś nowych osadów.
Oczywiście elektrody grafitowe się kruszą.
Zostawię to do wieczora ;p. Roztwór ciągle kwaśny.
Zatem to co powstało musi być rozpuszczalne jeszcze.
_________________ Mimo, iż używam google, nie zawsze znajduje to co mam znaleźć.
13 kwi 2010, o 14:56
Akryl
Dołączył(a): 8 gru 2006, o 18:27 Posty: 211 Lokalizacja: Szczecinek
Vikuserro na przyszłość-skąbinuj sobie jakiś zasilacz prądu stałego;ogniwa czy baterie nie są najlepszym rozwiązaniem z wielu powodów.
Tak na narginesie
13 kwi 2010, o 16:59
Karvon
Jeśliby reakcja nie dawała zauważalnych wyników, to może spróbuj z solą kwasu winowego, i tak w reakcji bierze udział anion kwasu - zatem wzrośnie i jego stężenie jak i przewodność całego roztworu.
No i zdawaj relację, ciekawe czy coś będzie z tej elektrolizy
Quod sumus fos erites
Jedyna nowa rzecz którą zauważyłem to drobne zmętnienie, więc troszkę czegoś było(2 ciecz), ale na tyle mało, że widać było to tylko przy zmieszaniu.
Zabiorę się za to z powrotem po zakupie/skombinowaniu jakiegoś elektrolizera na prąd z gniazdka ;p .
W między czasie pomyśle także co zrobić z innymi kwasami, mam ochotę na cytrynowy/ftalowy.
Btw, jak ktoś ma kwas masłowy lub walerianowy to proszę to za mnie przeprowadzić ;p jestem ciekaw czy otrzyma się benzynę z tego walerianowego ;p, a to dało by się bardzo łatwo wykazać(podpalając produkty pływające po powierzchni).
13 kwi 2010, o 21:54
Karvon
Podpali się, o ile zbierze się na tyle dużo by coś było widać - niskie węglowodory są szalenie lotne, a elektroliza dość wolna ;D
Ftalowy tylko jako sól, sam kwas się prawie nie rozpuszcza w wodzie.
Może jeszcze salicylany?
Quod sumus fos erites
Hmmm, można by było otrzymać różne związki aromatyczne, kombinując z takimi, bądź podobnymi kwasami.
Później, jeżeli odpowiedni powstanie to dało by się sprawdzić pod światłem UV. Trzeba będzie popatrzyć na jakieś spisy, i dobrać do tego kwasy.
Z Kwasu salicylowego wyjdzie jakiś podwójny fenol... bifenol?
13 kwi 2010, o 23:59
Akryl
Dołączył(a): 8 gru 2006, o 18:27 Posty: 211 Lokalizacja: Szczecinek
Prąd z gniazdka?
Masz na myśli napięcie "prosto z gniazdka" czy odpowiednio przetworzone?
Boje się....
14 kwi 2010, o 16:46
Vikuserro
Oczywiście że przetworzone Użyje prawdopodobnie zasilacza od komputera, na vmc o tym pisali... Lub jakiegoś komercyjnego, ale nie offtopujmy tutaj.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości