Nietypowe wytrawianie płytek pcb

Wszelkie tematy związane z przepływem prądu w chemii (elektroliza, ogniwa...).

Moderator: #Chemia

Nietypowe wytrawianie płytek pcb

Postprzez Chemiczny Chemik » 5 mar 2023, o 21:17

Witajcie forumowicze i forumowiczki ,od razu mówię ,że nie do końca wiem gdzie wstawić ten temat ,więc wstawiam tutaj ,bo moim zdaniem tutaj najbardziej pasuje. Od jakiegoś tygodnia chodzi mi po głowie produkcja własnych płytek pcb ale nie widzi mi się zamawianie ich z chin a u naszych producentów jest to zbyt kosztowne. Po obejrzeniu filmiku Adama z kanału Elektron trochę się nim zainspirowałem i zacząłem eksperymentować z lakierem przewodzącym na bazie grafitu z ołówków i lakieru do paznokci. Daje to jakieś rezultaty ale nie do końca o to mi chodzi ,więc wpadłem na pomysł pokrycia takim lakierem większej powierzchni (na razie na płytce szklanej) i zrobienie elektrolizy a następnie pogrubianie i tradycyjnie - termotransfer. Tylko nie wiem na ile byłaby to trwała metoda. Myślałem też o napylaniu warstwy miedzi (opcjonalnie aluminium i wytrawianie w roztworze CuSO4). Od razu mówię ,że użycie związków srebra jak to w niektórych wypadkach robią ludzie odpada ze względu na to ,że srebro jest drogie a chcąc robić płytki na większą skalę staje się to nie opłacalne a (na razie) nie mam w miarę taniego i łatwo dostępnego źródła srebra. Byłby więc mi w stanie ktoś pomóc w tej kwestii albo chociaż powiedzieć czy idę w dobrym kierunku?
Chemiczny Chemik

Re: Nietypowe wytrawianie płytek pcb

Postprzez Sulik » 7 mar 2023, o 02:40

jak płytki bez metalizacji w otworach to kupujesz laminat epoksydowo-miedziany o grubości jakiej potrzebujesz, następnie nanosisz na to maskę ze ścieżkami (np. pisakiem niezmywalnym rysowane) i trawisz w kwasie solnym z dodatkiem perhydrolu.
jeżeli potrzebujesz metalizacji w przelotkach to zaczynają się albo kombinacie w stylu, zatykania otworów drucikami miedzianymi i ich lutowaniem do padów, albo zabawa z katalizatorami palladowymi i chemicznym osadzaniem miedzi.
"Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
youtube.com/Sulikczek - czyli moim okiem na retro komputery i konsole
Sulik
@MODERATOR

Re: Nietypowe wytrawianie płytek pcb

Postprzez Chemiczny Chemik » 8 mar 2023, o 04:11

Sulik napisał(a):jak płytki bez metalizacji w otworach to kupujesz laminat epoksydowo-miedziany o grubości jakiej potrzebujesz, następnie nanosisz na to maskę ze ścieżkami (np. pisakiem niezmywalnym rysowane) i trawisz w kwasie solnym z dodatkiem perhydrolu.
jeżeli potrzebujesz metalizacji w przelotkach to zaczynają się albo kombinacie w stylu, zatykania otworów drucikami miedzianymi i ich lutowaniem do padów, albo zabawa z katalizatorami palladowymi i chemicznym osadzaniem miedzi.

Ja właśnie chcę zrobić sobie taki laminat od zera praktycznie.
Chemiczny Chemik

Powrót do Elektrochemia