Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
elektroliza roztworu NaCl 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

po pierwsze napisałem że nie bedzie tlenu ani wodoru jak elektrody będą dość od siebie oddalone
po drugie napisali wyżej że taka metoda jest nieefektywna

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

24 maja 2006, o 20:59
Ale jeśli tworzyłby się FeCl2, zachodziła by reakcja między nim a powstałym NaOH:
2NaOH+FeCl2 => Fe(OH)2+2NaCl
W efekcie na dnie osadzałby się brązowy wodorotlenek żelaza

i węgiel bo on noża używał więc mógł mieć go zrobionego ze stali.

1 gru 2006, o 08:34

Post Re: odp.
eko osiem napisał(a):
a znacie buzały zrobine z żyletek które gotuja wode :wink:
przecie to typowa elektroliza.
eko.

To nie jest elektroliza.Wg.mnie prąd przepływając przez żyletkę silnie ją rozgrzewa pod wpływem prądu i oporu czynnego stawianego przez żyletkę.Poniewarz prąd przepływający przez żyletkę jest dość duży skutkiem tego jest dośc duża moc "elementu grzejnego" co powofuje szybki wzrost temperatury wody.

1 gru 2006, o 14:45

Post sód
Podczas reakcji katodowych - w elektrolizie NaCl - musi wydzielać się przejściowo sód. Przecież dysocjacja wody H20 --> H+ + OH- jest znikomo mała i prawie nie bierze udziału w przewodzeniu prądu, podczas gdy NaCl --> Na+ + Cl- dysocjuje prawie całkowicie i decyduje o przepływie prądu. Tak więc elektroliza 2H2O --> 2H2 + O2 będzie przebiegać niezauważalnie wobec elektrolizy NaCl. Sód więc musi wydzielać się jako ogniwo pośrednie.
Pozdrawiam

5 gru 2006, o 20:58
Post nóż w elektrolizie NaCl
Ależ to bardzo proste.
Elektrolit zzieleniał od chlorku żelaza (II).
Nóż sczerniał bo rozpuśiciło się żelazo (Fe) a pozostał węgiel (C). Noże są zazwyczaj ze stali węglowej.

13 mar 2007, o 18:19
@MODERATOR

Sole żelaza (II) są bardzo nietrwałe i dosyć szybko przechodzą w Fe3+. Składnikiem stali jest również nikiel którego niektóre sole są zielone.

W elektrolizie NaCl napewno nie wydzieli się metaliczny sód! Nie wiem czy ktoś z was widział kiedyś sód (i jego reakcję z wodą), wy którzyście mieliście okazję to widzieć, wyobrażacie co działo by się podczas takiej elektrolizy... :)

Przyjmując że katoda i anoda nie reagują z wodą:
2Na+ +2Cl- +2H+ + 2OH- --> 2NaOH + Cl2 +H2
Część chloru powstałego w elektrolize reaguje z wodą:
H2O+Cl2-->HClO+HCl
Te zaś reagują z NaOH:
NaOH+HClO-->NaClO+H2O
NaOH+HCl-->NaCl+H2O
Dodatkowo kwas chlorowy (I) rozkłada się:
HClO-->HCl+O powstały tlen ma silne właściwości (zgadnijcie jakie) ...utleniające

W twoim przypadku roztwór mógł zawierać dodatkowo: sole glinu, miedzi i innych pierwiastków wchodzących w skład aluminium (stop aluminium zawiera od 6 do 8% innych substancji poprawiających jego właściwości), sole żelaza, niklu i innych składników noża.

Hmm, mógłbym o tym ksiązke napisać :P

13 mar 2007, o 19:15
Elmo napisał(a):
Fe(OH)2 jest bezbarwny, Fe(OH)3 jest brązowy

Fe(OH)2 jest zielonkawy (tyle że przy małym stężeniu słabo widać, poza tym i tak utlenia się do Fe(OH)3 który jest czerwono-brunatny)

8 kwi 2007, o 23:37

w ksiazce A.Kaminskiego "Chemia" jest opis elektrolizy wodnego roztworu NaCl z wydzieleniem sie metalicznego sodu. Nalezy uzyc katody rteciowej i anody weglowej. sod bedzie sie wydzielal na katodzie tworzac z rtecia amalgamat sodowy a na anodzie wydzieli sie chlor... co prawda i tak nie bedzie sodu tylko zwiazek a poza tym i tak rozpuscilby sie w wodzie dajac NaOH ale wazne ze sie wydziela :roll:

A przy okazji polecam ta ksiazke bo jest fajna! :lol:

15 kwi 2007, o 13:57

Post re
jesli chodzi o elektrolize NaCl to sod sie wydzieli, ale o ile kojarze to w wyniku elektrolizy stopionej soli. (Temp. topnienia NaCl chyba 850C). Jesli chodzi o roztwor, to nie wiem, jak to jest przy duzych natezeniach pradu. Normalnie wg. ksiazek jest tak:

Anoda (+): sa aniony Cl i OH (biora udzial Cl)
Katoda (-): sa kationy Na i H (biora udzial tylko kationy wodoru)
powinien sie wydzielac na anodzie chlor a na katodzie wodor

Nigdy sie z tym nie bawilem, wiec nie wiem jak to wyglada w praktyce. Jakby co, to niech ktos mnie poprawi

1 maja 2007, o 00:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2