Z tego co przeczytałem, to przy elektrolizie octany się rozpadają. Czy to prawda Co mi się powinno wydzielić na anodzie przy elektrolizie następujących związków :
octan żelaza (III)
siarczan (VI) żelaza (II)
17 lis 2007, o 15:46
analityk
@MODERATOR
dlatego np.że nie czytasz książek.z siarczanu żelaza (III) wydzielić można metalizne żelazo.na anodzie wydziela sie tlen.z octanów tworza się odpowiednie węglowodory o ile dobrze pamiętam.
dlatego np.że nie czytasz książek.z siarczanu żelaza (III) wydzielić można metalizne żelazo.na anodzie wydziela sie tlen.z octanów tworza się odpowiednie węglowodory o ile dobrze pamiętam.
Wiem, że na katodzie będzie się wydzielało metaliczne żelazo.A ty nieuważnie czytasz posty, na które odpowiadasz, bo mi chodziło o octan żelaza (III) i siarczan żelaza (II)
18 lis 2007, o 15:14
analityk
@MODERATOR
zwracam honor. ale tak czy siak będzie to żelazo i tlen.z octanu sodu wydziela sie jak dobrze pamietam metan i CO2.
CH3COO- + 1e + H2O = CH4 + CO2 + OH-
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości