Elektroliza chlorku sodu, z użyciem elektrod aluminiowych
Autor
Wiadomość
azorp12
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 12:54 Posty: 66 Lokalizacja: Niepołomice
Elektroliza chlorku sodu, z użyciem elektrod aluminiowych
Podczas wykonywania tej elektrolizy wydzielał się obficie gaz (chyba wodór, nie sprawdzałem), ai powstawała jakaś nierozpuszczalna w wodzie substancja. Co to mogło być?? Czy możliwe jest to, że powstał wodorotlenek glinu??
_________________ Ja nie daję gotowców, ja pomagam, a pomagając uczę....
29 mar 2008, o 13:20
MłodyChemik
Dołączył(a): 26 cze 2006, o 11:22 Posty: 84 Lokalizacja: Za tobą
był taki temat....
_________________ "Kto walczy z potworami, powinien się strzec, by walka nie uczyniła go jednym z nich. Bo kiedy długo patrzysz w otchłań, otchłań zaczyna patrzeć w ciebie."
I tak oto stałem się potworem...
29 mar 2008, o 18:17
Giewont
Dołączył(a): 28 paź 2007, o 21:02 Posty: 103 Lokalizacja: Wąchock
Re: Elektroliza chlorku sodu, z użyciem elektrod aluminiowyc
azorp12 napisał(a):
Podczas wykonywania tej elektrolizy wydzielał się obficie gaz (chyba wodór, nie sprawdzałem), ai powstawała jakaś nierozpuszczalna w wodzie substancja. Co to mogło być?? Czy możliwe jest to, że powstał wodorotlenek glinu??
po pierwsze nie ten dział - takie temty to do elektrochemii
po drugie - napisz może jaki kolor ma ten osad??
_________________ "Petunia nie omlet"
Ferdynand Kiepski
29 mar 2008, o 18:19
azorp12
elektroliza
Był to biały osad. Wydaje mi się, że to tlenek glinu, ubywało mi elektrod.
30 mar 2008, o 09:15
rrozz
**
Dołączył(a): 17 maja 2007, o 20:46 Posty: 103 Lokalizacja: Kraków
Jezeli miałby powstać wodorotlenek glinu to najprawdopodobniej z procesu roztwarzania katody.
Potencjał standardowy to: -1,66V Al(3+)+3e(-)-->Al,
nie wiem jak to się tyczy napięć bo jako pierwsza powinna zajsc reakcja rozkładu wody, potencjał standardowy: +1,23 2H2O--> O2 +4H(+)+4e(-)
Nie jestem dobry z elektrochemii, ale nie wiem czy jak nie użyłeś napięcia wyższego niż suma minimalnych potencjałów czyli SEM (w zasadzie powinno się uwzglednić nadnapięcia...) ,czyli w twoim przypadku |-0,71|+1,23= 1,94, to nie zaszły procesy równoległe, do których zalicza się wytracanie Al, między innymi.
_________________ Specializacja:Inżynieria Procesowa- Kinetyka Procesów Wymiany Masy i Ciepła Kierunek:Inżynieria Chemiczna i Procesowa Name:Rrozz
2 maja 2008, o 13:14
azorp12
elektroliza
giewont - jest to dobry dział - elektrochemia
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości