A do czego Ci chloran miedzi?? Bo jeżeli nie wiesz, to jest on niczym szatan, jego obecnośc w miesznkach jest równie porządana jak j*** w amoniaku...
Na początku XX wieku prowadzono w USA badania, w których stwierdzono że miedź przedostająca się ze spłonek do pewnego dwuskładnikowego mw była przyczyna jego niestabilności (czytaj wypadków).
Stosowanie miedzianych elementów w fabrykach NH4ClO4 prowadziło do częstych samozapłonów.
Na różnych stronach ostrzegają przed pchaniem do składu CuCl2 i KClO3. mieszanka pod wpływem wilgoci jest w stanie się sama z siebie zapalić, a nawet zdetonować.
Kation Cu2+ powoduje rozkład chloranów. Jego obecnośc w procesie elektrolizy jest wysoce niepożądana - pogarsza jakość produktu, i obniża wydajność... (klasycznej KCl)
Przykład z życia: kiedys znajomy śnił o jakiejś mieszance na bazie KClO3/Al i właśnie CuCl2 jako źródła barwy niebieskiej. Mieszaneczka lekko zzieleniała po zbindowaniu alkoholem, ponoć w czasie suszenia lekko suche gwiazdki same z siebie się zapaliły".
Ja sam czegos takiego nie robiłem w ięc nie wiem czy to prawda...
2 lis 2008, o 22:34
żwirek74
Re: Azotan i chloran miedzi
buzz napisał(a):
Witam
Czy istnieje możliwość otrzymania metodą elektrolizy:
1. Azotanu miedzi - Cu(NO3)2 2. Chloranu miedzi
Jeśli tak (a raczej jest tak na pewno) to w jaki sposób?
Pozdrawiam
Azotan miedzi Cu(NO3)2 najlepiej otrzymać poprzez bezpośrednie roztworzenie miedzi metalicznej w kwasie azotowym (V) [pod wyciagiem! NO2]
Otrzymywać chloranu miedzi nie radzę. Poprzednik ma 100% rację jony miedzi w ilościach śladowych mogą aktywować rozkład chloranów.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości