Dziś na ćwiczeniach z chemii mieliśmy doświadczenia związane z elektrolizą. Miałam coś takiego, że: 1. do 3/4 probówki nalać KI 2. do tego dodać skrobię 3. dodać fenoloftaleinę. Potem to zmieszać i przelać do probówki w "kształcie U", podłączyć do baterii.
Jak na razie wszystko okej, równania zachodzące na katodzie i anodzie mam zapisane. Jednak napotkałam się z jednym problemem, mianowicie po skończeniu doświadczenia miałam zanurzyć anodę w tiosiarczanie sodu; Dlaczego anodę trzeba zanurzyć w tym związku?
Bardzo, bardzo, bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Serdecznie.
28 kwi 2015, o 19:21
Finkur
**
Re: Anoda i tiosiarczan sodu
Na anodzie zebrało się nieco jodu, który jak wiadomo w wodzie nie rozpuszcza się. Reaguje natomiast z tiosiarczanem tworząc rozpuszczalne jodki, co ułatwia umycie anody.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości