- Zastosowanie:Używane są do wielu czynności, zaczynając od ogolnego odmierzania substancji, robienia roztworów, odparowywania, do miareczkowania, krystalizacji, przeprowadzania prostych reakcji i ewentualnie jako pojemnik na odpady poreakcyjne.
- Wartość rynkowa: Cena bardzo zróżnicowana zaczynając od 3 zł ( 5 ml - 250 ml ) do kilkudziesięciu zł ( kilka - kilkanaście litrów ), ceny używanych podobne.
- Rodzaj użytego szkła: Szkła używane do produkcji zlewek to między innymi : sodowe (najtańsze) , kwarcowe, borokrzemowe (drogie).
- Poprawne użytkowanie: Jest to szkło, tak więc wiadomo, ostrożnie ze skokami temperatury, silnymi ługami, kwasem fluorowodorowym.
- Inne informacje: Podstawowy element szklany, używany w mnóstwie czynności, posiada wylewkę pomagającą zlewać ciecze.
(Zdjęcie - źródło: Wikipedia ; z racji braku aparatu zdolnego zrobić dobre zdjęcie)
No nie powiedziałbym, że pęknie na pewno, bo zlewki Simaxa borokrzemowe kilkukrotnie spadały mi na twarde panele z wysokości kilkudziesięciu centymetrów i nic im nie jest. Żeby szkłem nie rzucać to wiadomo, nawet nie pisałem. Z wylewką rzeczywiście zonk . Znałem tą nazwę ale wyleciała mi z głowy i napisałem dzióbek, mój błąd.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości