Bagietka szklana.

Glassware. Opisy szeroko pojętego szkła laboratoryjnego.

Moderator: #Chemia

Bagietka szklana.

Postprzez Wocz » 19 lip 2009, o 20:44

- Zastosowanie:Używane do mieszania cieczy, skrobania zaschniętych osadów.
- Wartość rynkowa:40 groszy.
- Rodzaj użytego szkła:Zazwyczaj sodowe, czasami borokrzemowe.
- Poprawne użytkowanie:Użytkowanie - chyba wiadomo :wink: Należy uważać na skoki i wysokie temperatury.
- Inne informacje:Stosowane do mieszania jako najtańsza alternatywa.

(Zdjęcie źródło : www.zrobsobiekrem.pl/ files/bagietka.jpg ; z racji kiepskiego aparatu).
Załączniki
bagietka.jpg
Bagietka szklana.
Wocz
 
Posty: 235
Dołączył(a): 22 kwi 2008, o 17:23

Postprzez aktus » 19 lip 2009, o 22:28

Nadaje się również jako substytut mieszadła farby podczas remontu. Ze względu na to, że wykonana jest ze szkła, nie ma większych problemów z doczyszczeniem jej z resztek farby, oraz nie ma ryzyka trwałego odbarwienia.

@edit:
@down:
Niech ci będzie - napiszę to tak: szklaną bagietkę można stosować ją do mieszania, skrobania oraz dekantowania. Osady substancji nie reagujących ze szkłem ( nawet zaschnięte ) można bez większych przeszkód usunąć z jej powierzchni.
Ostatnio edytowano 19 lip 2009, o 23:49 przez aktus, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
aktus
**
 
Posty: 456
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16
Lokalizacja: /dev/random

Postprzez Wocz » 19 lip 2009, o 22:37

Zacznijmy od tego, że to forum chemiczno-pirotechniczne, a nie budowlane, więc tego typu zastosowania są nie na miejscu.
Wocz
 
Posty: 235
Dołączył(a): 22 kwi 2008, o 17:23


Powrót do Szkło laboratoryjne



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość