<center>KOLBA DESTYLACYJNA</center>
<center>
</center>
<b>Zastosowanie:</b> Służy - jak nazwa wskazuje - do destylacji cieczy. Górny otwór wykorzystuje się do umieszczenia termomeru, a rurka boczna do zamontowania chłodnicy.
<b>Wartość:</b> Kupiłem używaną za 12 PLN - 100 ml. Nowa średnio dwa razy tyle.
<b>Rodzaj szkła:</b> Na zdjęciu - Termisil. Wykonywane są z różnego szkła, zależnie od potrzeb.
<b>Poprawne użytkowanie:</b> Nie upychać korka z termometrem na siłę. W przeciwieństwie do sprzętu na szlify nie jest tak szczelna, na co należy zwrócic szczególną uwagę przy destylacji żrących cieczy.
<b>Inne informacje:</b> Znana z prostej metody otrzymywania kwasu solnego z chlorku sodu. Należy zwrócić uwagę na bezwładność kolby, kilka razy przez nieuwagę przechyliła mi się na pierścieniu i ułamał się tubus. Zachować ostrożnośc przy nakładaniu na otwór chłodnicy - także może pęknąć i pokaleczyć.
Pozdrawiam Alchemik