Vortal młodego Chemika - forum chemiczne i pirotechniczne
https://forum.vmc.org.pl/

Lejek Buchnera
https://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?f=85&t=22525
Strona 1 z 1

Autor:  Draconifos [ 30 sty 2011, o 19:01 ]
Tytuł:  Lejek Buchnera

<center>LEJEK BUCHNERA</center>
<center>Obrazek</center>




- Zastosowanie: Lejki te służą do odfiltrowywania dużych ilości osadu, można z ich pomocą prowadzić filtracje próżniową jeśli użyjemy kolby ssawkowej lub jeśli mają same w sobie oliwkę.
- Wartość rynkowa:25-100 pln ( tak znalazłem w internecie) ja swoje porcelanowe kupiłem za 30 i 50 pln, lecz było to dość dawno.
- Rodzaj użytego szkła/materiału: W tym przypadku jest to porcelana, ale są także wykonane ze szkła ze spiekiem szklanym lub wtopioną płytką porcelanową ( drobne otworki), a także z tworzywa.
- Poprawne użytkowanie: Tak jak w przypadku sączenia w tradycyjnym lejku, bądź, po podłączeniu do kolby ssawkowej lub innego pojemnika oraz pompy próżniowej. W przypadku lejków szklanych ze spiekiem porcelanowym należy uważać i nie uderzać/ naciskać zbyt mocno na spiek gdyż grozi to jego wyłamaniem/ wykruszeniem.


- Inne informacje:
Nie polecam stosowania lejków porcelanowych bez używania korków ( wkładanie prosto w otwór np kolby) są one ciężkie i łatwo nimi obtłuc szyjkę naczynia.

Pozdrawiam,
Draconifos

Załączniki:
lejek.JPG
lejek.JPG [ 201.26 KiB | Przeglądane 6255 razy ]

Autor:  Oxygenium [ 30 sty 2011, o 20:08 ]
Tytuł:  Re: Lejek Buchnera

pozwolisz, że napisze kilka moich uwag

Draconifos napisał(a):
lub jeśli mają same w sobie oliwkę.
nie widziałam nigdy lejka Buchnera z oliwką, jesli chcesz sączyc, to stosujesz kolbę ssawkową, albo każda inna kolbę na szlif + reduktor z boczna rureczką, do ktorej podłącza się pompę


Draconifos napisał(a):
W tym przypadku jest to porcelana, ale są także wykonane ze szkła ze spiekiem szklanym

lejek ze spiekiem szklanym to juz nie jest lejek Buchnera, ale lejek Schotta


Draconifos napisał(a):
Nie polecam stosowania lejków porcelanowych bez używania korków ( wkładanie prosto w otwór np kolby) są one ciężkie i łatwo nimi obtłuc szyjkę naczynia.

zamiast korka lepiej użyć gumowy "kołnierzyk", czyli tulipan, ale nie po to się go stosuje, by nie obtłuc szyjki kolby, ale by dobrze przyssać lejek do kolby, co przyspiesza sączenie

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/