Kolba stożkowa / Erlenmajerka
<center>KOLBA STOŻKOWA-RÓŻNE RODZAJE</center>
<center>
</center>
- Zastosowanie: Dość szerokie spektrum zastosowań, nadaje się zarówno do podgrzewania w niej cieczy jak i do przechowywania substancji ( przy czym należy zwrócić uwagę na grubość szkła). Nadaje się także do miareczkowania.
- Wartość rynkowa: Od 10 pln do 120~ pln.
- Rodzaj użytego szkła: Zależnie od producenta oraz przeznaczenia.
- Poprawne użytkowanie: Należy uważać by nie użyć kolby przeznaczonej do przechowywania odczynników w celu podgrzewania gdyż grozi to pęknięciem szkła. Zaś te do podgrzewania są dość czułe na upadek
Inne informacje: Nie powinno się podgrzewać otwartym płomieniem.
Rozmiary jakie można spotkać są bardzo zróżnicowane od 5 ml do kilku litrów 5+.
Pozdrawiam,
Draconifos