PiroOlaf75 napisał(a): Ostatnio "zainteresowałem" się termitem i materiałami kumulacyjnymi - główne z powodu ich podobnego działania. I mam co do nich kilka pytań: 1.Czy termit jest w stanie przetopić beton? Chyba nie. 2.Czy jest możliwość żeby strumień termitu był bardziej skupiony, chodzi mi o to, żeby strumień był skupiony i nie rozlewał Poczytaj o systemie dragon lub zrób tuleję z gipsu z pustą średnicą wewnątrz. 3.Wkładki kumulacyjne ("stożki") powinny być z miękkich stali- i zastanawiam się co miałoby lepszą penetrację- stożek z miedzi czy z ołowiu? Zastanawiałem się też nad aluminium (tak, to też miękka stal) ale to by raczej nie wyszło. Wkładki kumulacyjne kiedyś robiono z miedzi. 4. Jak już jesteśmy przy tym temacie zapytam się rówinież o pocisk formowany wybuchem, mam co do tego jedno pytanie. Czy lepiej żeby taki ładunek był blisko celu czy może być jakaś odległość a jak tak to jaka maksymalna(wiadomo ,że nie chodzi mi o 10m) Im bliżej tym lepiej ale nie powinien się bezpośrednio stykać. Tak z 5 cm odstępu daj. 5. W jakiej odległości od celu może być zdetonowany ładunek kumulacyjny, tak żeby był jak najefektywniejszy. Im bliżej tym lepiej a najlepsze penetracja jest gdy przyłożysz bezpośrednio. Pozdrawiam Jeśli złamałem jakiś punkt regulaminu to przepraszam |