Re: Chloran potasu z podchlorynu sodu 15%, proporcje i wydaj
Jeden temat udało mi się ustalić, mianowicie zawartości podchlorynu w roztworze, znalazłem w wątku:
http://forumpirotechniczne.pl/viewtopic ... odchlorynu"Odkryłem wreszcie, że masa AKTYWNEGO CHLORU to masa PODCHLORYNU SODU w roztworze. I tak 100g aktywnego chloru / litr oznacza, że 1 litr zawiera 100g NaOCl. Odkryłem to przez dodawanie kwasu solnego do określonej objętości r-ru NaOCl i obserwując przy jakiej ilości dodanego kwasu solnego przestaje wydzielać się chlor."
"Znalazłem wreszcie informacje na temat aktywnego chloru i ostateczne rozwiązanie problemu jest następujące:
ZAWARTOŚĆ AKTYWNEGO CHLORU W ROZTWORZE PODCHLORYNU TO TAKA MASA CHLORU JAKA SIĘ WYDZIELI JEŻELI WLEJEMY BADANY ROZTWÓR PODCHLORYNU DO NADMIARU KWASU SOLNEGO!!
NaOCl + 2HCl ---> Cl2 + H2O
Ponieważ masy molowe NaOCl (74) i Cl2 (71) są bardzo zbliżone, więc nic dziwnego, że początkowo za zawartość aktywnego chloru wziąłem zawartość % NaOCl w badanym roztworze podchlorynów...."
MOŻNA WIĘC W PRZYBLIŻENIU PRZYJĄĆ ŻE JEŻELI PRODUCENCI PREPARATÓW TYPU "CHLOR W PŁYNIE 15%" PODAJĄ :
- zawartość aktywnego chloru: 177,5 g/l - 130,8 g/l
TO W JEDNYM LITRZE PREPARATU JEST OKOŁO 130G PODCHLORYNU SODU
Pytanie czysto chemiczne, ile potrzeba chlorku potasu do przereagowania 130g podchlorynu i ile wyjdzie z tego chloranu potasu
Prosił bym tu o wsparcie, bo tego typu obliczenia były zawsze moją bolączką z chemii