Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Klej na gorąco stosowany w pirotechnice jako uszczelniacz 
Autor Wiadomość

Post Klej na gorąco stosowany w pirotechnice jako uszczelniacz
Klej na gorąco stosowany w pirotechnice jako uszczelniacz w korpusie petard

Witam, czy ktoś z kolegów chemików/pirotechników orientuje się jakiego kleju można użyć bezpiecznie aby nie doszło do reakcji np. w kontakcie z KClO4 i German Dark Aluminium?

Po zapytaniu czat GPT4 o Klej topliwy EVA który składa się głównie z kopolimerów etylenu i octanu winylu oraz żywicy i wosku otrzymałem odpowiedź

że nie zaleca się aby stosować ten klej bo istnieje niewielkie ryzyko że dojdzie do reakcji chemicznej.

Wiem że stosuje się klej na gorąco do uszczelniania korków z tektury w korpusach petard ale czy jest to jakiś specjalny klej czy można użyć kleju uniwersalnego?

Czy ktoś z kolegów orientuje się jaki klej będzie bezpieczny w użyciu z KClO4 i German Dark Aluminium?

4 cze 2024, o 15:38

Post Re: Klej na gorąco stosowany w pirotechnice jako uszczelniac
Wiesz co to gips? Jak nie to sobie wygugluj. 2kg kosztuje 7zł!!!
Pewnie żadna reakcja nie zajdzie, ale taką zatyczką można dostać, a to raczej przyjemne nie będzie. Dodatkowo klej to tak jakby plastik więc będzie zalegał setki lat zamiast się rozłożyć po paru deszczach. Polecam gips rozmieszać z piaskiem mniej więcej pół na pół, dodać do tego tyle wody, żeby utworzyła się sucha pasta, i taką masę upychać do rurek jako zatyczki.

15 cze 2024, o 00:40

Ja używałem. Tylko trzeba zrobić nad mieszaniną grubą warstwę izolacji z waty. Dobrze trzyma

1 lip 2024, o 22:47

Samuel a to posiadasz KClO4? czy chcesz się dowiedzieć teoretycznie?

4 lip 2024, o 22:00

sam.samuel napisał(a):
Klej na gorąco stosowany w pirotechnice jako uszczelniacz w korpusie petard

Witam, czy ktoś z kolegów chemików/pirotechników orientuje się jakiego kleju można użyć bezpiecznie aby nie doszło do reakcji np. w kontakcie z KClO4 i German Dark Aluminium?

Po zapytaniu czat GPT4 o Klej topliwy EVA który składa się głównie z kopolimerów etylenu i octanu winylu oraz żywicy i wosku otrzymałem odpowiedź

że nie zaleca się aby stosować ten klej bo istnieje niewielkie ryzyko że dojdzie do reakcji chemicznej.

Wiem że stosuje się klej na gorąco do uszczelniania korków z tektury w korpusach petard ale czy jest to jakiś specjalny klej czy można użyć kleju uniwersalnego?

Czy ktoś z kolegów orientuje się jaki klej będzie bezpieczny w użyciu z KClO4 i German Dark Aluminium?

Klej na gorąco jest słabym uszczelniaczem ponieważ zanim on się utwardzi to miną wieki. Tak jak wspomniał koleżka wyżej lepiej jest użyć gipsu (Tani ALE jak dostaniesz odłamkiem to zaboli)

8 gru 2024, o 11:18

"Klej na gorąco jest słabym uszczelniaczem ponieważ zanim on się utwardzi to miną wieki. Tak jak wspomniał koleżka wyżej lepiej jest użyć gipsu (Tani ALE jak dostaniesz odłamkiem to zaboli)."
Klej na gorąco utwardza się szybciej niż gips.

15 gru 2024, o 18:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]