Witam. Ostatnio sporo szukałem na temat na co szczególnie uważać robiąc mieszaninę. I ogólnie wyczytałem by uważać np. na Mg+Ale, kclo3+S ponieważ uderzenie może spowodować wybuch. Knmo4+cukier, ponieważ tarcie może spowodować wybuch. O tym, że magnez rozkłada się od wilgoci więc nie wskazane jest robić lepiszczy wodnych. Kclo3+al może spowodować wybuch. Chlorany+reduktory są bardzo wrażliwe. Tak sobie zapisałem na kartce w skrótach, więc dokładnie nie opiszę dlaczego tak się dzieje. Może ktoś coś dodać do tej listy i najlepiej ją poprawić ? I ostatnie pytanie. Na co szczególnie uważać przy takich składnikach jak cukier, azotan potasu, węglan baru, tlenek żelaza (III), azotan strontu, aluminium, żelazo proszek, siarkę, wegiel chlorek cynku i deskryne i spirytus (chodź to raczej bezpieczne)? I jak ktoś ma jakiś fajny pomysł na mieszankę z tych składników to proszę o napisanie, dziękuję, pozdrawiam.
28 sty 2023, o 18:31
will
Re: Na co szczególnie uważać przy łączeniu mieszanin
magnez i coś co ma jony amonowe, wszystko co zawiera fosfor czerwony i utleniacz, mieszanek na nadmanganianie potasu nie trzymać długo, bo wrażliwe na wilgoć
19 mar 2023, o 03:00
Frxnzy
Re: Na co szczególnie uważać przy łączeniu mieszanin
Jak już coś wytworzysz to nie magazynuj tego tylko użyj od razu. Uważaj na substancje wrażliwe (Poprzez wrażliwe mam na myśli te, które mogą się utleniać, są łatwopalne lub gdy wchodzą w reakcje z wodą)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości