Dołączył(a): 12 kwi 2006, o 17:53 Posty: 20 Lokalizacja: Olsztyn
Otrzymywanie wodoru
witam.... chyba ktos kto wlasnie napisał mature z chemii nie powinien zadawac takich pytań ale chodzi o bezpieczeństwo więc mam nadzieję że mi wybaczycie. potrzebuje uzykać 0,4m3 wodoru do sterowca. do butelki plastikowej chcę wrzucić NaOH z wiórkami glinowymi i do tego wkraplać wode. (czy taka butelka PET (po napoju) jest dobrym rozwiązaniem?) potem czytałem że warto wyplukać gaz w kwasie siarkowym... no niestety nie dysponuje czymś takim więc czy wystarczy kwasek cytrynowy? wszystko połączone wężykami przezroczystymi i butelka z NaOH chłodzona w wodzie z solą.
i jeszcze jedno pytanie. czy to jest najtańsze rozwiązanie? elektroliza wychodzi taniej ale zajmuje duzo czasu i jeszcze trzeba zbudować reaktor...
1 cze 2009, o 12:25
Dobry666
*
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
A więc tak:
Po po pierwsze myślę, że lepszą metodą będzie zrobić r-r NaOH z obliczonej masy potrzebnej do reakcji i wlać go we wkraplacz. Następnie wrzucasz wiórki Al do kolby ssawkowej (lepsza byłaby chyba folia aluminiowa zwinięta w małe kawałki, ponieważ jeśli reakcja wymknie Ci się spod kontroli będzie łatwiej je wyjąć/wyciągnąć niż wiórki) i wszystko łączysz razem. To jest zestaw ekskluzywny
Jeśli nie masz ani wkraplacza ani kolby, możesz pokombinować z tą butelką, tzn. od góry np. mocujesz wężyk a kilka cm niżej robisz małą dziurę i szukasz do niej korka i lejka pasujących w dany otwór. Dalej chyba już wiadomo co i jak: lejek na miejsce, wlewasz część r-ru, wyciągasz lejek i korkujesz, żeby gaz nie uciekał. Możesz jakoś to ulepszyć jak chcesz. Wracając jeszcze do kwasu siarkowego. Możesz dostać go na stacji benzynowej elektrolit (~37% H2SO4). Z czego chcesz oczyszczać wodór
Stęż. siarkowy eliminuje wodę, alkohole, aminy i amoniak. Jak wodór jest do sterowca, to myślę, że chodzi Ci o wodę. Jeśli mam rację, to możesz w zamian zastosować pastylki NaOH, CaO lub bezwodny CaCl2. Chłodzenie się przyda, ponieważ woda nie będzie tak bardzo parowała i nie będzie "zanieczyszczała" wodoru. W elektrolizę mi by się nie chciało bawić
Nie zmieszaj tylko wodoru z tlenem...
1 cze 2009, o 13:16
adrianet
ktoś pisał o czyszczeniu z NaOH. w sumie niewielkie ilości mogly by sie dostać do rurki gdyby bardzo bulgotało a tak raczej nie bedzie. w sumie chyba starczy jeżeli gaz schłodzi sie w butelce z wodą z solą np roztwór azotanu amonu chyba moze miec -20 tak? wode chciałem wkraplać strzykawką, nawet z igłą (otwór w zakrętce byłby bardzo prosty do zatkania) no a folia aluminiowa zdecydowanie za droga. pozatym tam chyba nie tylko aluminum jest co?
1 cze 2009, o 13:27
Dobry666
*
Nie sądzę, aby w tak niskiej temperaturze NaOH dostało się gdzieś dalej.
Co do chłodzenia to r-r 100g H2O + 60g AA (:arrow: NH4NO3) max. może schłodzić o 27oC
Więcej, bo o ~35oC da 100g H2O + 100g AA + 100g Na2CO3.
100g lodu + 33g NaCl da temperaturę końcową rzędu ~ -20oC. Także wybierz sobie
Folia Al za droga
Rolka taka jak papier śniadaniowy kosztuje chyba z 5zł, ale nie jestem pewien co do ceny. Zrób z tego co masz pod ręką. Co do składu tejże folii, to oprócz Al są tak jeszcze jakieś środki przeciwpalne i coś jeszcze - gdzieś na forum przewinął się jej skład. Ale ~95% to chyba Al. Z resztą bardzo czysty wodór nie jest Ci raczej potrzebny to takiego użycia. Patent ze strzykawką dobry
1 cze 2009, o 13:46
marcinrrr
Folia Aluminiowa to głównie Al, ale jest tam jeszcze pare syfiastych domieszek...
jesli juz chcesz otrzymywac ten wodor z NaOH i Al to rób to w szklanej butelce bo plastikowa zwyczajnie sie stopi (pod wpływem ciepła)
butelke tez musisz chłodzić bo H2 bedzie tak gorący że węzyk co sie też moze stopić i "aparatura" zrobi sie nieszczelna . lecz jesli bedzie niska temperatura to sobie moze czekac i czekac na ten H2 godzinami Proponuje użyc płuczki ze zwykłą wodą.. co prawda nie ooczysci wodoru ze wszystkich syfów ale z wiekszości napewno
1 cze 2009, o 13:53
Dobry666
*
Myślisz, że nikt nie wpadł na to, żeby używać szklanej butelki
Nikt nie każe trzymać jej cały czas w chłodziwie w t -15oC, bo to normalne, że reakcja będzie zachodziła wtedy baardzo wolno
Wystarczy tylko tak dobrać mieszankę, aby t utrzymywała się na poziomie ~10-15oC, lub więcej.
I wtedy ani butelka ani wężyk się nie stopią, a reakcja będzie bezpieczniejsza niż w szklanej. Co do płuczki z wodą jestem na tak, ale gaz wtedy może być wilgotny i para wodna będzie się skraplała we wnętrzu sterowca. Chociaż gdyby przy wyjściu z płuczki założyć spiralną rurkę, która umożliwiłaby schłodzenie i skroplenie się pary wodnej to czemu nie. Wybór metody należy do autora
1 cze 2009, o 14:16
jaozyrys
@MODERATOR
Cytuj:
Nie zmieszaj tylko wodoru z tlenem...
Pamiętaj żeby przez zbieraniem najpierw poczekac az powietrze zostanie wypchnięte z butelki, zeby wlasnie bylo jak najmniej tlenu w tym wodorze
1 cze 2009, o 14:53
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
A ja Wam powiem coś z praktyki.
Płuczka w formie naczynia z wodą się bardzo przyda - wodór niesie ze sobą mgiełkę NaOH, które osadza się na wewnętrznych ścianach balonika. No chyba, że nam to nie przeszkadza
Użycie folii i szklanej butelki (chłodzonej w słoiku z wodą) może skończyć się wymknięciem reakcji spod kontroli, jak już wspomniano - grzanie się przyspiesza reakcję, a zwykłe szkło łatwo pęka pod wpływem temperatury... Proponuję więcej cierpliwości i może recyklingu. Puszkę, czy dwie rozwalamy na kawałeczki (w rękawicach skórzanych, żeby się nie pociąć) lub tniemy na paski i takie wrzucamy do dość stężonego r-ru NaOH (np. 20-30%) - otrzymujemy wodór powoli, ale jest taniej i bezpieczniej. Mniejsza powierzchnia kontaktu glinu z NaOH (tylko na krawędzi blachy) jest moim zdaniem dobrym czynnikiem, bo strumień wodoru jest stabilny, a nie coraz intensywniejszy.
Szkoda, że zwykłe baloniki szybko tracą wodór (dyfuzja przez ścianki). Skoro chcesz robić sterowiec, powiedz, z jakiego materiału wykonasz balon z wodorem i gdzie go można dostać?
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
1 cze 2009, o 16:36
adrianet
balon chce wykonac z koca termicznego ktory jest zrobiony chyba z mylaru. z jedenej strony jest srebrny a z drugiej złoty. mozna go napewno dostać na allegro ale mysle ze znajde go rownież w aptece albo praktikerze. szybkość reakcji można kontrolować rownież ilośćią wkroplonego NaOH lub wody. chyba zostanę przy wkroplywaniu wody bo nie bede musiał się obawiać o żrącego NaOH przy rozpuszczaniu i potem wkraplaniu i tak dalej. A otrzymywał wodór będę być może na zewnątrz. rady z praktyki sa jednak najcenniejsze:)
2 cze 2009, o 09:07
jaozyrys
@MODERATOR
Jesteś pewien że to bedzie nieprzepuszczalne? ja jestem w stanie z bliska widzieć przez taką folię
2 cze 2009, o 13:05
adrianet
to akurat chyba nie jest argument?:) przez szkło też widać:) wg balonowców dobry materiał z uwagi na cene i jest mniej przepuszczalny niż foli PE. poprostu jak dla mnie starczy:) nie wiem czy nie bedzie trzeba go od razu opróżnić po polgodziny zabawy
2 cze 2009, o 13:11
vauen0
roztwory Na0H niszczą PETa - to tez uwzlednijcie (tak robią ftalan Na do swiszczał zamiast benzoesanu)
2 cze 2009, o 13:13
adrianet
o własie tego sie obwaiałem. ale niszczą w jakim tempie? NaOH niszczy i szkło. ale w zdecydowanie wolnym tempie.
2 cze 2009, o 13:17
chemik10
Nauczyciel
adrianet napisał(a):
szybkość reakcji można kontrolować rownież ilośćią wkroplonego NaOH lub wody. chyba zostanę przy wkroplywaniu wody bo nie bede musiał się obawiać o żrącego NaOH przy rozpuszczaniu i potem wkraplaniu i tak dalej.
Tu bym się zastanowił dość dobrze...
R-r NaOH w temp. pokojowej może osiągnąć stężenie 50%, czyli takie, że płyn w reakcji ze zwykłą folią śniadaniową po prostu się zagotuje i łatwo o nieszczęście. Dodając wody, rozcieńczasz r-r i spowalniasz reakcję, niestety nieodwracalnie. Więc jak coś regulować, to albo dodatek NaOH albo glinu - wtedy reakcję możemy kontrolować. Chłodzenie jest prostym, acz mało skutecznym sposobem.
Na małą skalę realizowałem to tak, że do kolby z paroma granulkami NaOH dodałem parę (dosłownie) fragmentów foli, w to korek z wężykiem do odprowadzenia gazów i strzykawkowym wkraplaczem wykonany z korka i wkraplamy parę ml wody. Gdy reakcja się kończy, otwieramy aparaturę, wrzucamy kolejne kawałeczki folii i tak dalej. Wada jest oczywista - nasz wodór jest zmieszany z tlenem. Ale do doświadczenia np. ze spalaniem wodoru idealny. A'propo mojego poprzedniego postu - ślady sodu w otrzymanym wodorze obserwujemy podczas jego spalania - widać wyraźne żółte błyski.
Sprawa niszczenia naczyń przez r-r NaOH (szklanych) odnosi się do dłuższego przechowywania w nich r-ru. Butelka ze szkła sodowego, po oranżadzie, która służyła mi za aparacik do pompowania balonów wodorem pękła ze względu na zagotowanie się r-ru (różnicę temperatur pomiędzy szyjką a dnem). Innych strat nie zauważyłem. Na pewno ją nadżarło, ale jakie to ma znaczenie, jak taka butelka kosztuje parę groszy i zawsze można wziąć nową... a starą po wymyciu na recykling.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
2 cze 2009, o 16:02
adrianet
więc czy wystarczy butelka PET? moze byc jeszcze hdpe ale jakos wolałbym widzieć co sie dzieje w środku:) folii sniadaniowej nie bede uzywał wlasnie z uwagi na prędkosc reakcji. jutro pojdę po wióry aluminowe:)
2 cze 2009, o 22:46
aktus
**
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16 Posty: 456 Lokalizacja: /dev/random
Wlej z 200 ml wrzątku do butelki PET i wsyp trochę kreta. Roztwór zacznie się rozgrzewać. Jeżeli butelka to wytrzyma, to wytrzyma również i wydzielanie wodoru. Proponował bym poczekać ze 2-3 godziny ( tak na wszelki wypadek ) i sprawdzić, czy butelka jest cała. Butelkę na czas testów można wsadzić do pustej wanny. Jeśli butelka nie wytrzyma, to w najgorszym razie będziesz miał przeczyszczony odpływ.
3 cze 2009, o 07:53
adrianet
jakie to proste:) dzieki:)
3 cze 2009, o 11:55
Dawifd
A mam pytanie.
Po co się męczyć z NaOH, skoro można użyc kwasu i jakiegoś metalu, np. magnezu, czy nawet cynku.
Nie lepiej kupić troszeczkę elektrolita do akumulatora (37% H2SO4) i wrzucić do niego jakis metal (tylko nie miedź :))
Oczywiście elektrolit rozcieńczyć, bo 37% to za duże stężenie (ciepło się robi). Starczy ok. 10 - 12%
Skolei znowu 0,4dm3 wodoru to bardzo mało i w zwykłej propówce możesz tyle wytworzyć.
Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.
3 cze 2009, o 17:27
Pit
Dosyć dawno robiłem wodór poprostu w butelce bez żadnego chłodzenia(bardzo dawno...). Ale to odpada. Ze względu na ilość. żeby było w miarę prosto możesz wziąć butelką szkalą, sporą miske, lód i ewentualnie sól. Bez żadnych dodatkowych elementów po prostu zakładałem balon na butelkę. po przereagowaniu Al zdejmowałem balon, w tym czasie ktoś mi go przytrzymywał, ja dorzucałem Al i tak kilka razy. wszystko zależy od tego jak rozwiążesz sprawę wpompowania gazu do tego sterowca. mogłbyś w korku przewiercić dziurkę przełożycz wężyk gumowy i do sterowca ale wszystko musiało by być dopracowane i najlepiej jakby ktoś Ci pomagał. Jednak trochę potrwa uzyskanie takiej ilości wodoru...
3 cze 2009, o 22:37
aktus
**
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16 Posty: 456 Lokalizacja: /dev/random
adrianet napisał(a):
jakie to proste:) dzieki:)
Na trzecie imię mam Kombinator.
Co do kwasów i Mg czy Zn, to trochę szkoda składników. Kret i folia aluminiowa wystarczy w zupełności i kosztują grosze. Co do odwadniania wodoru, to można albo to olać i poczekać, aż wodór sam się osuszy w sterowcu ( wówczas proponował bym zrobić zawór spustowy na skroploną wodę ), albo też ochłodzić wodór do niskiej temperatury ( 2-5 stopni ) i przepuścić go przez 1-3 odstojników chłodzonych lodem z solą. Można by też pokombinować z chłodnicą kulową i nasadką azeotropową.
3 cze 2009, o 23:39
Piotr1994
Dołączył(a): 25 lut 2009, o 19:16 Posty: 30 Lokalizacja: Wiśniew
żeby oczyścić wodór możesz zastosować płuczkę z kwasem siarkowym.
Dołączył(a): 11 lis 2008, o 02:31 Posty: 251 Lokalizacja: z Epicentrum
Dobry666 napisał(a):
Wracając jeszcze do kwasu siarkowego. Możesz dostać go na stacji benzynowej elektrolit (~37% H2SO4). Z czego chcesz oczyszczać wodór Stęż. siarkowy eliminuje wodę, alkohole, aminy i amoniak.
adrianet napisał(a):
czytałem że warto wyplukać gaz w kwasie siarkowym... no niestety nie dysponuje czymś takim
Piotr1994
Czytaj temat zanim coś napiszesz.Powtarzasz po Kolegach.
4 cze 2009, o 19:44
adrianet
rozpuściłem NaOH w wodzie (konkretnie to w kostkach lodu) w słoiku (po ogórkach). roztwór jest mętny i ma konsystencję tężejącej galaretki (trzymam go w lodowce) stężenie wynosi około 30 procent (zostało mi jeszcze jakies 120 gram do rozpuszczenia)
pytanie brzmi: czy wszystko jest w porządku?
9 cze 2009, o 12:07
chemik10
Nauczyciel
Tak. Dość stężone roztwory NaOH są takie gęste, oleiste, jak stęż. H2SO4. Przynajmniej moje takie są
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości