Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Entalpia i Entropia 
Autor Wiadomość

Post Entalpia i Entropia
CZY ktoś wie (a jak wie to mógłby napisać :D ) jak sie liczy entalpie reakcji mając do dyspozycji energie wiązan reagentów? a jak sie nie da to jakis inny sposób , wiadomosci o entropii tez by sie przydały.

20 paź 2005, o 19:50
Entalpia jest funkcją stanu z której jest dogodnie korzystać przy przemianach prowadzonych pod stałym ciśnieniem dla układów, których objętość może się zmieniać w czasie przemiany. Dla takich przemian zmiana entalpii jaka się w ich czasie odbywa równa jest ciepłu tych przemian. Przemiany takie są bardzo często spotykane w praktyce (silniki atmosferyczne, przemiany fazowe, reakcje chemiczne w roztworach, itd, itp.) stąd entalpia jest bardzo często wykorzystywaną funkcją stanu.

Mozna to definiowac tak:
H = q (q - ilosc cieppla wydzielonego)
lub tak:
H = U + pV (U energia wewnetrzna ukladu)
Jezeli H>0 to proces jest endotermiczny (trzeba dostarczyc ciepla do ukladu) a jesli H<0 to jest egzotermiczny (uklad oddaje cieplo do otoczenia).

Zmiane entalpii mozna obliczyc na podstawie entalpie wiazan czyli np:
w reakcji
HCl(g) --> H(g) + Cl(g) dH = +431 kJ bo entalpia wiazania H-Cl to jest +431 kJ (entalpia wiazania jest zawsze dodatnia)
Jezeli reakcjia jest bardziej zlozona nalezy uwzglednic inne czynniki jak zmiane stanu substratow, stopniowa dysocjajce i poszczegolne entalpie tworzenia zwiazkow. np:
W prostej reakcji
H2O(g) --> 2H(g) + O(g) dH= +927 kJ bo:
reakcja zachodzi w 2 stopniach czyli musza zostac zerwane 2 wiazania O-H ale nie ich entalpia nie jest rowna. Najpierw odrywa sie H z czasteczki H2O
HO-H(g) --> HO(g) + H(g) dH = +492 kJ a pozniej dopiero nastepuje rozerwanie drugiego wiazania O-H
H-O(g) --> H(g) + O(g) dH = +428 kJ
Suma entalpie z poszczegolnych etapow jest rowna calkowitej czyli +927 kJ

Gdy reakcja zachodzi w druga strone przy syntezie zwiazki entalpia jest ujemna (trzeba odebrac cieplo z ukladu).

Chyba prosciej sie nie da tego wytlumaczyc :p jak chchesz wiedziec wiecej poczytaj Atkinsa Chemia fizyczna.

PS. ale ja nie lubie chemii fizycznej :D

20 paź 2005, o 23:37

ja tez nie lubie chemii fizycznej :D :D :D :D

21 paź 2005, o 15:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]