Pochodna kwasu karbaminowego
Siema.... ostatnio usiadłem sobie przy kartkach i mnie natchnęło na pewien mechanizm reakcji no to sobie do rozpisałem i teraz moje pytanie czy jest on możliwy teoretycznie i jżlei tak to czy można by sprobować wykonać go praktycznie o.O Pierwszy mechanizm to zwykła synteza acetanilidu natomiast następny to ten mój.......wychodzi coś ala ester etylowy kwasu anilinowego powiedzmy tak nie do końca nazwa konwencjo-zgodna ale mniejsza o to
Nie patrzcie na groty strzałek bo ja zawsze mam z nimi problem kiedy sie robi półgrot a kiedy cały
Poniżej załączam obraz
pozdro 4 @ll
_________________ Wszystkie fotografie i opisy dostępne dla kazdego w sieci WEB
Kontakt na PW :]
Ostatnio edytowano 6 kwi 2007, o 18:26 przez Spirol, łącznie edytowano 1 raz
4 kwi 2007, o 23:09
wojtex
Nazwa produktu to oczywiście fenylokarbaminian etylu. Problem w tym, że acetanilid będzie reagował z formaldehydem inaczej. Zajdzie reakcja elektrofilowej substytucji aromatycznej i to, co dostaniesz będzie jakimś polikondensatem, żywicą.
Jeszcze jedno. Faktycznie stosujesz zgięte strzałki w sposób który nie wyjaśnia dlaczego miałyby zajść takie przeniesienia elektronów.
Na przykład w pierwszej reakcji przenosisz parę elektronową na atom tlenu w kwasie octowym, ale dlaczego tak miałoby się stać? No i oczywiście powinna to być strzałka z podwójnym grotem, a nie z pojedynczym.
4 kwi 2007, o 23:26
Spirol
Polaryzacja grupy karbonylowej .... dlatego przenosi sie na tlen .... to zachodzi bodajże za pomocą katalizatora kwaśnego ale nie pamiętam do końca musiałbym sprawdzić ...ale pominąłem inne dodatki
Tak jak mówie nie potrafie zapamiętać kiedy sie stosuje półgrot a kiedy cały Moż ektoś zna dobry sposób na zapamiętanie ?:P
5 kwi 2007, o 00:19
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
według najnowszych zaleceń: przesuniecie elektronów zaznacza sie strzałką, której grot składa sie z dwóch kreseczek (pusta strzałka), natomiast migracja atomów zaznaczana jest pełną strzałką, tj. z grotem jako trojkącik
_________________ Kto chce, ten szuka okazji. Kto nie chce, ten szuka wymówki.
Podaj źródło tych zaleceń, chętnie to poczytam. Nie wiem, jak jest z atomami, ale dotychczas było tak, że półgrot stosowało się do zaznaczenia przesunięcia pojedynczych elektronów (w tym atomów, które takie elektrony przenoszą). Zwykła strzałka była stosowana do pokazania przenoszenia dwóch elektronów, czyli pary elektronowej.
Wracając do mojego pytania o to, dlaczego przeniosłeś tę parę elektronową w kwasie octowym. Oczywiście wiązanie jest spolaryzowane, ale najlepiej jest pokazać atak pary elektronowej atomu azotu z aniliny na ten atom węgla w kwasie octowym właśnie za pomocą zgiętej strzałki i dorysować przeniesienie pary elektronowej na tlen. Wtedy mamy pokazaną reakcję chemiczną - przyczynę przeniesienia strzałki czyli atak atomu azotu i skutek tego ataku, czyli przeniesienie pary na tlen.
5 kwi 2007, o 09:54
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
Oxygenium napisał(a):
według najnowszych zaleceń: przesuniecie elektronów zaznacza sie strzałką, której grot składa sie z dwóch kreseczek (pusta strzałka), natomiast migracja atomów zaznaczana jest pełną strzałką, tj. z grotem jako trojkącik
w szóstym wydaniu podręcznika Carey`a (rozdz. 1.11) mamy, że strzałke z jedna kreseczką stosuje sie do pokazania migracji jedengo elektronu, zas strzałke z dwoma kreseczkami - pary elektronowej, zarówno wolnej, jak i tworzacej wiązanie. o pełnej strzałce nie ma ani słówka, ale gdzies w jakiejs madrości to widziałam... W innym natomiast podręczniku, nie wiem, czy to nie był Briuce, napisano, by unikac używania strzałek obrazujących migracje atomów
_________________ Kto chce, ten szuka okazji. Kto nie chce, ten szuka wymówki.
A mógłbyś mi jakoś rozpisać mniej więcej tą substytucję? I w jakich warunkach się ją przeprowadza teoretycznie ?:)
5 kwi 2007, o 23:19
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
a ja jako że się lubię czepiać, jeżeli chodzi o ścisłość, to się przyczepię: produkt nie jest pochodna acetanilidu, w końcu przebudowalismy szkielet, a pochodne powstają poprzez podstawienie atomu wodoru bez naruszania szkieletu i obecnych grup funkcyjnych. Mozna to nazwać pochodną kwasu karbaminowego
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
6 kwi 2007, o 18:08
Spirol
Klient nasz Pan ;P No ale jak z tym poprawnym mechanizmem reakcji ?:) I dzięki za definicje chemicznej pochodnej
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości